Annons
X
Annons
X

Prostitutionen frodas i Nordens frizon

SEXDEBATT Medan övriga Norden har fått stramare sexköpslagstiftning, drar Danmark till sig utländska prostituerade. Samtidigt har danska sexarbetare organiserat sig för att prostitution ska legaliseras.

”Domina-Maria” erbjuder tjänster i en källare i centrala Köpenhamn - sado-masochism där kunder bl a spänns på ett kors på väggen.
”Domina-Maria” erbjuder tjänster i en källare i centrala Köpenhamn - sado-masochism där kunder bl a spänns på ett kors på väggen. Foto: DANIEL NILSSON

Det blåser en kall vind längs Istedgade. Den unga kvinnan på gathörnet vid Absalonsgade drar den vita jackan tätare runt sig och föser fram det midjelånga, gulblekta håret runt ansiktet. Hon har stått vid samma hörn på Istedgade en lång stund utan att någon har stannat till. Hennes blick söker sig in i varje bil som passerar, men hon vänder skyggt bort blicken när man som förbipasserande kvinna tittar rakt på henne.

Här på Köpenhamns bakgård, ett stenkast från Hovedbanegården, lyser det danska gemytet med sin frånvaro. Det är business as usual. Och allt kan köpas på gatan, i de neonprydda porraffärerna eller i båsen på strippbarerna. Dildos, porrfilmer, människor.

För medan man i övriga Norden har valt att förbjuda eller strama åt reglerna för sexköp, vill Köpenhamn fortfarande se sig som Nordens mest frisinnade huvudstad. Individens rättigheter och fria val går före allt annat.

Annons
X

Samtidigt har prostitutionen de senaste åren ökat markant i Köpenhamn och bara på gatan har den fördubblats. Vill man etablera sig i Norden är det hit största delen av utländska prostituerade och deras hallickar söker sig.

–För två år sedan utgjorde utländska kvinnor 18 procent av de prostituerade, idag är de 52 procent. Konkurrensen ökar, priserna dumpas och omfånget av sexuella tjänster utökas. Idag kan man få en avsugning för en hundring på Vesterbro, säger Dorit Otzen, som i många år har varit verksam med socialt arbete i KFUK bland Vesterbros gatuprostituerade.

Hit till Reden, en värmestuga mellan Istedgade och Halmtorvet, kommer kvinnorna för en tillfällig fristad. I lokalerna, dit inga män har tillträde, kan de få mat, en dusch, en säng och hjälp att lämna prostitution och drogmissbruk.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Jag ser likheter mellan de knarkprostituerade och de utländska kvinnorna. Bägge ska dra in ett visst antal kronor om dagen, knarkarna till sina droger, de utländska kvinnorna till sina hallickar. Så när priserna sjunker, ökas deras arbetsbörda, säger hon.

  Dorit Otzen har
  jobbat med gatuprostituerade sedan 1972 och ser ingen annan utväg än att förbjuda sexköp också i Danmark. Det skulle vara en kraftfull signal till ett samhälle, som så starkt värnar om den personliga friheten att man tillåter att generation efter generation av kvinnor utnyttjas som handelsvaror, menar hon.

  I den danska debatten är det ofta vattentäta skott mellan så kallade sexhandlade kvinnor (traffickingoffer) och ”vanliga prostituerade”. De förstnämnda ses som offer, de senare som kvinnor med ett fritt val.

  S
  tearinljusen fladdrar i fönstret till källarlokalen i centrala Köpenhamn. En barnfamilj passerar högljutt förbi på väg till lägenheten i porten bredvid. Ska man ned till massagekliniken i källaren är man troligen mer diskret.

  Maria Black släpper snabbt in oss. Den mörka pagen är knivskarpt klippt, ögonen stora och den svarta klädseln avslöjar en timglasfigur. Domina-Maria, som hon kallar sig, är prostituerad med en speciell inriktning.

  –Jag praktiserar endast de hårda formerna av s/m. Därför har jag framför allt en begränsad krets av stamkunder, berättar Maria, som visar in oss i det mörka s/m-rummet med erotiska tavlor i taket och dämpat ljus.

  På väggen hänger ett kors, där kunder spänns upp. Bredvid står en stupstock och en brits med gynekologben.

  Privat har Maria ett helt vanligt niotill-fem-jobb och en pojkvän. Men varje torsdag mellan klockan 16 och 23 säljer hon sina tjänster på massagekliniken och det har hon gjort de senaste 14 åren. Men varför kan hon inte bara syssla med s/m utan betalning, om hon nu tycker det är kul?

  –Det är ett roligt jobb, men jag gör det för pengarna. Jag har talang för detta och då tycker jag att jag har rätt att tjäna på det, säger hon när vi sitter i fikarummets mjuka skinnsoffor.

  Maria Black är också styrelsemedlem i Sexarbetarnas intresseorganisation, som kämpar för ökad kunskap om prostitution och legalisering av prostitutionsyrket. Det skulle innebära rätt till a-kassa, sjukpenning och pension.

  –Det jobbigaste med att vara prostituerad är den diskriminering man upplever, framför allt från moraliska nypuritaner som vill förbjuda sexköp. Men man kan inte undertrycka sexualiteten, säger hon.

  Och hon är inte ensam om sin åsikt. Sexarbetarnas intresseorganisation (SiO) presenterades på Internationella kvinnodagen i år, och har sedan dess varit en av frågans starkaste lobby-grupper, med stort medialt utrymme. Tillsammans med Sexualpolitiskt forum, en lobbygrupp bestående av sexologer, författare, debattörer och forskare, går man till attack mot den nypuritanism som man menar håller på att växa fram i Danmark. Sverige är skräckexemplet och expertisen som används är till stor del svenska sexarbetares erfarenheter.

  –Jag är så trött på att vi framställs som offer. Visst finns det kvinnor i branschen som inte mår bra och de ska självfallet hjälpas, men jag har bara mött starka, självständiga kvinnor i mitt yrke, säger Maria.

  Det känns dock som en avgrund mellan den varma, väldoftande massagekliniken och de blåfrusna flickorna som vi nyligen passerade på Istedgade. Ändå vill Maria inte riktigt hålla med om det.

  –Då känns det som om jag sätter mig över dem. Vi har alla samma värde. Jämställdhet är ett av argumenten för att förbjuda sexköp. Men vi kan ju aldrig få jämställdhet så länge man diskriminerar oss prostituerade kvinnor och inte accepterar våra fria val.

  Tillbaka på Reden tror inte Dorit Otzen på att man kan förbjuda sexköp hos så kallat ”handlade kvinnor”, men tillåta ”vanlig” prostitution, vilket några danska politiker har varit inne på.

  Ett generellt förbud mot sexköp framförs än så länge endast av Social- demokraterna, Socialistisk folkeparti och det Radikale venstre. Det danska motståndet mot all lagstiftning när det gäller ”moralfrågor” är djupt känslo-mässigt förankrat i befolkningen.

  Dorit Otzen berättar om hur hon i prostitutionsdebatten vant sig vid att kallas för ”manshatare”. Och tills man får ett förbud mot sexköp, så kommer Köpenhamn att fortsatt vara ”Nordens papperskorg”, menar hon.

  –Prostitution i ett samhälle påverkar alla kvinnor. En isländsk forskare sade en gång att det finns ett direkt samband mellan andelen prostituerade och graden av jämställdhet. Det stämmer i Danmark, vi har störst andel prostituerade i Norden och vi är sämst på jämställdhet.

  Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

  Annons
  Annons
  X

  ”Domina-Maria” erbjuder tjänster i en källare i centrala Köpenhamn - sado-masochism där kunder bl a spänns på ett kors på väggen.

  Foto: DANIEL NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X