Propagandakrig mot allierade utreds i USA

Under strecket
Publicerad
Annons

New York Den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld studerar ett förslag om att låta militären få ansvar för hemliga propagandaoperationer riktade mot både allierade och neutrala stater.
Det är New York Times som gör avslöjandet. Källor är höga tjänstemän i Pentagon och regeringen. Något beslut har inte fattats av Rumsfeld och förslaget är föremål för intensiv intern debatt.
Rumsfeld är frustrerad över att den amerikanska regeringen inte har någon strategi för hur man ska kunna påverka världsopinionen. Han vill bemöta propaganda från USA:s motståndare.
För dagen finns det ingen amerikansk organisation som bedriver någon samordnad kampanj. Det borde vara en uppgift för underrättelsetjänsten CIA eller utrikesdepartementet.
Att amerikansk militär ska ha allierade, vänskapliga eller neutrala länder som måltavla för informationsoperationer är oerhört känsligt.

– Att bedriva operationer mot allierade fungerar inte särskilt väl. Jag har sett några försök och det brukar inte vara så effektivt, säger
amiral Dennis Blair, fd chef för amerikanska Stillahavsstyrkorna, till tidningen.
Däremot är det acceptabelt att militären bearbetar fiender och motståndare. De länder som tidningen nämner som exempel på måltavlor för amerikanska informationsoperationer är Tyskland, Sydkorea och Pakistan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons