Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Ledin showtime Projektioner ger lyft åt Ledins scenshow

Tomas Ledin på Rondo i Göteborg.
Tomas Ledin på Rondo i Göteborg. Foto: MATTIAS JOHANSSON

Ledin showtime

Genre
Show

Text, musik: Tomas Ledin. Regi, manus: Edward af Sillén. Rondo, Göteborg. Videodesign, produktion: Johan Larsson, Philip Sundbom. Medv: Tomas Ledin, Jörgen Ingeström, Sebastian Nylund, Ove Andersson, Johan Franzon m fl.

Det börjar som en helt vanlig bredbent Tomas Ledin-konsert. Alltså en sådan som den folkkära mogenrockaren och hans supertajta band skulle kunna göra baklänges i sömnen. Det känns måttligt upphetsande; när han nu för första gången ställer sig på en krogscen behövs det lite mer.

Inledningen visar sig dock vara endast tre låtar lång och efter den urtypiska ledinaren Helt galen i dig vidtar en ganska fiffigt gestaltad karriärgenomgång som i högre grad motsvarar de förväntningar krogshowformatet skapar.

Frågan är dock om Sverige återigen behöver höra Tomas Folke Jonas Ledins historia om uppväxten i Sandviken, tiden i USA, karriären i Sverige, flipparna och flopparna i Melodifestivalen, fiaskot i England och hur han mötte sin fru? Eller att ta del av den bitterhet han fortfarande (!) känner över att blivit nekad tillträde i proggarnas gemenskap på det politiserade 70-talet. Det är ju inga direkt häpnadsväckande vändningar hans liv och lite ojämna karriär tagit och allt det där har vi redan hört (köper man programhäftet dras historien dessutom en gång till, extra grundligt till och med, genom en lång intervju gjord av Jan Gradvall).

Annons
X

Det bästa med Ledins krogshow är istället projiceringar i widescreenformat av bilder och filmer. Nej, det kanske inte är helt lyckat när ett upprört hav förstärker gräsligheten i det redan överdramatiska pekoralet Atlantkustens kyliga smekning, men den idealiserade idyll som projiceras bakom Ledin och musikerna under unplugged-avdelningen med Ledins allra somrigaste hits är fin som en köksbonad från 40-talet.

Allra maffigast blir det när Västerås sinfonietta projiceras bakom sångaren - det är nästan som om de är där på riktigt - och lyfter mysballaden En del av mitt hjärta till nästan hollywoodskt smöriga höjder.

Fast ändå, när Ledin och den mogna publiken till sist tillsammans sjungit sig igenom I natt är jag din framstår uppträdandet på Rondo ändå som en lyxig konsert snarare än en fullfjädrad krogshow. Han är ju så förbaskat vanlig, den pigga 59-åringen från Sandviken. Det kan vare sig J Lindeberg-kostymer eller koreograferade danssteg i Las Vegas-stil ändra på.

Annons
Annons
X

Tomas Ledin på Rondo i Göteborg.

Foto: MATTIAS JOHANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X