Annons

Programmering är framtidens språk

Det är hög tid att fler unga får bekanta sig med programmering tidigt i livet. Det här är inget nytt. Flera länder har redan insett det och det är dags att även Sverige gör det, skriver Christine Johnson, IT-Gymnasiet.

Under strecket
Publicerad

För att Sverige ska stärka sin konkurrenskraft och utvecklas till den kunskapsnation vi måste bli så behöver vi alla lära oss ett nytt språk: programkod (kod). Lika viktig som engelskan varit de senaste 75 åren, kommer kod att bli för oss om bara några år. Grundskolans läroplan behöver anpassas till en ny verklighet. Det är dags att införa programmering som ett obligatoriskt ämne i grundskolan.

I dag finns språket kod i nästan all teknik vi äger och använder oss av. Kunskaper inom kod är inte bara viktigt för att utveckla ny teknik, utan också för att vara en kunnig konsument. Kod är en del av vår vardag och framtid, och det är hög tid att fler unga får bekanta sig med programmering tidigt i livet. Det här är inget nytt. Flera länder har redan insett det och därför också gjort en storsatsning på programmering i skolundervisningen. I Vietnam, USA, Estland och Kina lär sig redan barn att koda i tidig ålder. I Sverige kan du – i bästa fall – välja programmering på gymnasiet.

Annons
Annons
Annons