Annons
X
Annons
X

”Prognosen bygger på läget innan finanskrisen”

Vad är det mest oväntade i regeringens budget?

Foto: JESSICA GOW

SvD.se:s samlade artiklar om årets budget.

ANALYS | SVD:S GÖRAN ERIKSSON OM BUDGETEN

– Sänkningen av avgiften till a-kassan, som presenterades vid en pressträff i går eftermiddag, är det mest sensationella.

Efter maktskiftet höjde ju regeringen avgifterna kraftigt, vilket bidrog till att en halv miljon människor lämnade a-kassan.

Annons
X

Vad har hänt?

– Regeringen har misslyckats med planerna på att införa en obligatorisk a-kassa. När nu Lågkonjunkturen är på väg får Anders Borg stora skälvan. Det är inte svårt att förstå varför. Arbetslösheten kommer att stiga, och att så många svenskar står utan skydd vid arbetslöshet skulle kunna bli mycket besvärande för regeringen.

Dessutom tvingas ju många som står utanför a-kassan att leva på socialbidrag, om de blir arbetslösa. Det är kommunerna som betalar ut socialbidrag. Kostnaden skulle därmed riskera att stjäla resurser från den välfärd som regeringen säger sig vilja värna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad är svagheten i budgeten?

  – Att prognoserna i huvudsak bygger på läget före de senaste veckornas dramatiska händelser i den globala finanskrisen. Viktiga förutsättningar i budgeten kan alltså snart visa sig vara överspelade.

  - - -

  Vad är styrkan i budgeten?

  – Att de mycket starka statsfinanserna innebär att regeringen kan stimulera ekonomin för att motverka lågkonjunkturen, vilket är helt enligt regelboken.

  Och till skillnad från regeringen Persson, som också hade starka statsfinanser, har alliansregeringen lyckats kontrollera utgiftstrycket.

  Utan att behöva tricksa med bokföringen kan man nu därför öka statens utgifter, exempelvis till infrastruktur och forskning.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X