Proggbanden vi aldrig glömmer

Sveriges Radio har ett digert arkiv med konsertinspelningar, både med svenska och utländska artister. Musikern Coste Apetrea har botaniserat bland inspelningarna och sammanställt ett personligt urval av de svenska akterna till en box med 40 skivor.

Under strecket
Publicerad
Coste Apetrea på en bild från 1977. Nu har han sammanställt ett urval av svensk proggmusik från perioden 1967-1985

Coste Apetrea på en bild från 1977. Nu har han sammanställt ett urval av svensk proggmusik från perioden 1967-1985

Foto: COSTE.SE
Annons

Att hela den välljudande och till största delen outgivna härligheten getts namnet ”Progglådan” ska inte tas alltför bokstavligt då Apetrea - som själv medverkar i flera av boxens grupper - har gått utanför definitionen av proggmusik som vänsterpolitisk och endast utgiven på musikrörelsens egna skivbolag. Detta innebär att proggband med politiska agendor, som Hoola Bandoola, Motvind och Nynningen, får samsas med Ulf Lundell, Monica Törnell och Made In Sweden. I urvalet - som täcker in tiden mellan 1967 och 1985 - ingår också konserter med representanter för den punkvåg som följde på proggens död fram mot slutet av 70-talet.

Det är ingen påkostad box, av den sort som exempelvis ägnats skivbolaget MNW och musikteatergruppen Nationalteatern. Man saknar bilder och Coste Apetreas betraktelser och personliga hågkomster borde ha redigerats. Å andra sidan känns texterna, tillsammans med den naivt proggpsykedeliska formgivningen av ”Weps”, typisk för den epok som avhandlas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons