Annons

FartblindaProfithungriga bankmän i Neuraths thriller

Carolina Neurath (född 1985) är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har genom åren tilldelats en rad priser och utmärkelser för sin granskande journalistik. 2011 kom hennes bok ”Den stora bankhärvan: Finansparet Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall”.
Carolina Neurath (född 1985) är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har genom åren tilldelats en rad priser och utmärkelser för sin granskande journalistik. 2011 kom hennes bok ”Den stora bankhärvan: Finansparet Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall”. Foto: Anna-Lena Ahlström

Carolina Neuraths romanhjälte Beatrice Farkas och har stora likheter med författaren själv. I ”Fartblinda” jagar hon två desperata bankmän som bestämt sig för att köra ända in i kaklet.

Uppdaterad
Publicerad

Pengar är ett evigt trätoämne som har givit upphov till en mängd deckarmord genom tiderna. Skildringar inifrån bank- och finansvärlden är däremot mer sällsynta, åtminstone i den svenska deckargenren. När Carolina Neurath nu debuterar som skönlitterär författare med finansthrillern ”Fartblinda” är det just detta område hon hoppas på att muta in.

I centrum står ST-bankens direktör Otto Rehnskiöld samt vd Peder af Rooth och deras allt mer desperata försök att mörka att bankens ”tradingportfölj” under lång tid har övervärderats för att få bankens resultat att framstå som bättre än det är. Men ingenting hjälper och när Bankinspektionen till sist drar in deras banktillstånd riskerar de omgående konkurs. Dramatiken förstärks av att de flesta anställda i banken har tecknat så kallade personalkonvertibler, vilket gör att de inte bara riskerar att förlora sina jobb utan också att dra på sig stora personliga skulder.

Annons
Annons
Annons