Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Profilerna som regerade i sociala medier

Zara Larsson har miljontals lyssningar på Spotify och över en miljon följare på Instagram.
Zara Larsson har miljontals lyssningar på Spotify och över en miljon följare på Instagram. Foto: Therese Jahnson /SvD/ TT

Zara Larssons kondombild, Beckhams otroliga debut och Taylor Swifts enorma följarskala – SvD Perfect Guide har listat de mäktigaste profilerna i sociala medier 2015.

Text: Kristin Westesson, Linn Olsson - 30 december 2015
Annons

18 år gammal har Sveriges största stjärna skapat sig inte bara en imponerande musikkarriär utan också en enorm plattform i sociala medier. Över en miljon följer Zara Larssonpå Instagram – och 400 000 på Twitter –, där hon ofta tar ställning i feministiska frågor. Hon har bland annat kritiserat Instagrams nakencensur gentemot kvinnor genom att visa en bröstvårta med texten: "Is it really that big of a deal?". Zara Larssons poster är extremt varierande med ett minst sagt levande kommentarsfält. En av bilderna som skapade mest rubriker under året var kondombilden, då Larsson trädde en kondom över benet med texten: "Till alla killar som säger att 'min penis är för stor för kondomer, SLÅ ER NED.'" Hon hyllades som ett feministiskt geni, och en av dem som hoppade på hyllningståget var den världsberömda rapparen Nicki Minaj. Efter att hon fått utstå enormt mycket näthat visade en mängd människor sitt stöd genom hashtaggen #backazara.

2015 var absolut Zara Larssons år på hemmaplan men modellen och skådisen Cara Delevingne dominerade globalt. Med kampanjer för Tag Heur, Topshop och Burberry – för att nämna några – samt som ansiktet utåt för Yves Saint Laurent knep hon fjärdeplatsen på Forbes lista över världens bäst betalda modeller. Till meritlistan kan huvudrollen i storfilmen "Paper towns" läggas och med över 24 miljoner följare på Instagram är hon en av de mest tongivande i sin generation.