Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Inside job Proffsig bild av krisen

Henry Paulson, före detta finansminister, Ben Bernanke, ordförande i Federal Reserve och Timothy Leather, nuvarande finansminister, på kongressförhör.
Henry Paulson, före detta finansminister, Ben Bernanke, ordförande i Federal Reserve och Timothy Leather, nuvarande finansminister, på kongressförhör. Foto: SONY PICTURES

Inside job

Regi
Charles Ferguson
Genre
Dokumentär
Längd
1 tim 42 min

Betyg: 5 av 6

Ämnet för denna synnerligen välgjorda, hårt komprimerade och gradvis alltmer indignerade dokumentärfilm är den finanskris som utlöstes av den amerikanska fastighetsbubblans kollaps och sedan flodvågslikt drog över världen. Förödelsen blev exempellöst omfattande. Folk förlorade sina hem och sina besparingar. Andra kunde tvärtom berika sig furstligt. Bland dessa återfinner vi många av soppans kockar.

Regissören Charles Ferguson behärskar sitt ämne, till skillnad från exempelvis Michael Moore.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han inser att krisen ingalunda är det ofrånkomliga resultatet av marknadskrafternas osynliga hand. Händerna är tvärtom mycket synliga. De tillhör toppolitiker och kliar i förfärande många fall ryggar inom en finanssektor med djupa kassakistor avsedda för kampanjbidrag.

  Annons
  X

  Många av de finansiella instrument som medverkar till att förvärra läget, är krångliga till konstruktionen. Men samtidigt är det hela mycket enkelt. Titta på hur incitamenten är uppställda och vem som sitter med riskerna.

  Banker och andra institutioner kommer att agera för vinstmaximering inom givna ramar.

  Om det inte är långivaren som sitter med risken, som fallet var med den amerikanska subprimehärvan, beviljar man vilka krediter som helst och priserna stiger mot skyn.

  Om det är investeringsbankerna som betalar för kreditvärderingen, blir det förstås toppbetyg för de skräpprodukter man försöker kränga.

  Och vem sitter där till slut med Svarte Petter när de stora bankerna återigen ska hållas under armarna? Jo, skattebetalarna. Det begriper minsta barn.

  Ändå fick de hålla på: Larry Summers, Robert Rubin, Ben Bernanke, Henry Paulson och de andra idoga pendlarna mellan politik och finanssektor. Ingen av dem låter sig intervjuas, men det finns ju lägg att gå till. Ferguson roar även sig och oss med klipp från utskottsförhör i kongressen.

  Det mesta tyder dessvärre på att vi kan se fram emot mer av detsamma framöver. President Obama, som gick till val på uppstädning och förändring, behåller Bernanke som chef för Federal Reserve och anlitar Summers som ekonomisk rådgivare. Kassakistorna förblir djupa och man biter ogärna den hand som kliar en så skönt på ryggen.

  Annons
  Annons
  X

  Henry Paulson, före detta finansminister, Ben Bernanke, ordförande i Federal Reserve och Timothy Leather, nuvarande finansminister, på kongressförhör.

  Foto: SONY PICTURES Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X