Annons
Recension

Seneca, människosläktets lärareProfet och furstesmickrare

STOIKER. Betrakta alla motgångar som likgiltiga, det enda som betyder något är själsfriden. Det predikade Seneca, men det var inte alltid han levde som han lärde. Thure Stenström har läst en ny biografi över filosofen.

Uppdaterad
Publicerad

”Aldrig gräma sig, aldrig hoppas, alltid leva i nuet, vara behovslös och alltid nöjd med sin lott. Hur underliga och motbjudande är inte dessa idéer!” skrev Ingemar Hedenius en gång om Seneca, som han tyckte var en intellektuell humbug som inte ens levde som han lärde.

Bo Lindberg, professor i idé- och lärdomshistoria i Göteborg, är inte lika avogt inställd när han utger sin välformulerade och nyanserade analys av stoicismens komplicerade tankeväv i den läsvärda boken ”Seneca, människosläktets lärare”. Nog för att även Lindberg har klart för sig att Seneca gjorde sig enorma förmögenheter och kanske inte levde alltigenom enligt stoicismens principer, när han i Rom uppträdde som tyrannen Neros lärare och eländig furstesmickrare. Inte heller gör han gällande att Seneca var någon större eller självständig tänkare.

Annons
Annons
Annons