Kvinnan i fönstretProfessorns tips: En av årets absolut bästa deckare

James Stewart och Grace Kelly i ”Fönstret åt gården”. A J Finns nya kriminalroman har klara paralleller med Alfred Hitchcocks klassiska film.
James Stewart och Grace Kelly i ”Fönstret åt gården”. A J Finns nya kriminalroman har klara paralleller med Alfred Hitchcocks klassiska film. Foto: IBL

”Kvinnan i fönstret” är en riktig bladvändare som anspelar på Hitchcocks klassiska film ”Fönstret åt gården”. SvD:s Magnus Persson tipsar om en av de absolut bästa deckarna som kommit ut hittills under 2018.

Under strecket
Publicerad
A J Finn.

A J Finn.

Foto: Privat
Annons

Voyuerism har alltid varit ett populärt tema i konsten, så också i kriminalfiktionen. Ett av de mest paradigmatiska exemplen är naturligtvis Alfred Hitchcocks film ”Fönstret åt gården” från 1954 med en oförglömlig James Stewart i huvudrollen. Till just denna film anspelar på fler än ett sätt en av vårens absolut bästa deckare, ”Kvinnan i fönstret”, av A. J Finn.

Huvudpersonen heter Anna Fox och hon lever, liksom Stewart i filmen, ett isolerat och orörligt liv. Men av helt andra anledningar. Hon är eremit, liksom Rachel Childs i Dennis Lehanes roman ”En äkta man” som jag skrev om här i tidningen härförleden. Där upphör dock likheterna. Annas man har lämnat henne, länge oklart varför, och han tog deras dotter med sig. Dagarna följer ett inrutat och alkoholindränkt schema. Hon spanar på grannarna. Hon chattar med folk på nätet i diverse olika, mer eller mindre obskyra, fora.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons