Professorns klipp fick draghjälp av minister

Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära, gjorde en vinst på cirka fem miljoner kronor när han sålde aktier i börsnoterade bioteknikbolaget Karo Bio.

Under strecket
Publicerad
Annons

Företaget har vuxit fram med hjälp av landstingspengar som gått genom stiftelser där Jan-Åke Gustafsson är vd. Stiftelserna har slussat pengar vidare till forskning som sköts av Gustafsson och som till stor del sker i samarbete med börsbolaget Karo Bio. Det skriver Dagens Nyheter.

Under ett antal år har också försvarsminister Leni Björklund, särbo med Gustafsson, medverkat till beslut som hjälpt honom i hans forskning. Även försvarsministern är aktieägare i Karo Bio.
I juli gjorde advokatfirman Nordia, på uppdrag av landstingsledningen, en utredning kring Jan-Åke Gustafssons olika roller. Utredningen kom fram till att han varit jävig när han som vd i de tre stiftelserna tagit fram en budget som styrelsen godkänt. Själv anser han inte att rollen som vd för stiftelserna samt ansvarig för forskningen krockar
–Nej, tvärtom. Uppdragen ger klara synergieffekter, säger Gustafsson till DN.
Riksåklagarens särskilda enhet mot korruption har, enligt Sveriges Radio, tagit allvarligt på anklagelserna och inlett en granskning.

Annons
Annons
Annons