Annons
X
Annons
X

Professorn: Viktigt att kvinnor tar ledarskap över egen vardag

Fler kvinnor på toppen är viktigt tycker Carin Holmquist, professor i entreprenörskap. Men när hon får Hillary Clintons öra vill hon tala för att börja i myllan, att fler kvinnor i världen får och tar ledarskap över sin egen vardag.

[object Object]
”Jag tar rollen som slaven på triumfvagnen.” Bland alla högt uppsatta kvinnor i Hillary Clintons råd, som ska lyfta kvinnors ekonomiska situation globalt, vill professor Carin Holmquist föra talan för ledarskapet i vardagen. Hon är den enda svenskan – förutom ledaren Maud Olofsson – i den undergrupp som behandlar frågan om kvinnligt ledarskap och företagande. Foto: TOMAS ONEBORG

INTERVJUN | CARIN HOLMQUIST

Carin Holmquist har svårt att hitta en lucka i schemat för en intervju. Inte bara på grund av en tung arbetsperiod. Den här veckan hjälper hon också till med barnbarnen.

Så när vi ses är det där vi börjar, i ett vardagsnära problem, att få ihop balansen för föräldrar mitt i karriären i Sverige 2012.

– Det är ju inte arbetstagarnas marknad idag, det kanske det inte var på min tid heller, men jag tycker nästan att det är rovdrift på anställda ibland. Orimliga krav, säger Carin Holmquist.

Annons
X

I den egna familjen gjorde hon och maken parallell karriär, han som tandläkare och hon i den akademiska världen där hon är mest känd för sin forskning om kvinnors entreprenörskap. På något sätt fick de ihop tusenbitarspusslet.

Idag är hon professor i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon är också den enda (andra) svenskan i den undergrupp, fokuserad på kvinnors ledarskap, i Hillary Clintons toppkvinnonätverk som Maud Olofsson fått i uppdrag att leda.

Vilken är största skillnaden idag mot 80-talet?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Kvartalstänkandet. Alla krav på ett arbetsliv där man kan kombinera familj och arbete har fått ge vika för globaliseringens krav.

  Det gör det svårare för både kvinnor och män poängterar Carin Holmquist, men visst tror hon att det bromsar utvecklingen av kvinnor på höga poster – eftersom kvinnor fortfarande tar större ansvar för hemmet.

  De enorma vinstkraven attraherar en viss sorts människor till ledarskapet, menar hon – de som främst vill åt makt och pengar. Och i medierna syns bara toppcheferna, Svanbergarna och Falkengrenarna.

  Men någonstans där bakom finns en annan typ av ledarskap, det som många människor kan ta i sin vardag – formellt och informellt. Carin Holmquist berättar om sin mamma, ensamstående tågservitris med tre flickor. Som pensionär startade hon barnhem i ryska Petrozavodska, åkte dit och ”körde med folk så det stod härliga till”. Hon var en riktig ledartyp.

  När många i Hillary Clinton-rådet är experter jämställdhet på höga chefsnivåer, tänker Carin Holmquist bli språkröret för att börja med ledarskapet i myllan, med flickor i skolan och kvinnor på landsbyggden eller i positioner utan formell makt.

  Hon har ett nytt favoritnätverk, ett lokalt nätverk på Åland med kvinnor som stöttar och lyfter varandra, med sjuksköterskor, politiker, företagare.

  – Det tror jag skulle funka även i Åsele och i en by i Sudan. Där är de ju inte särskilt hjälpta av ett initiativ som Ruter Dam.

  Även om, poängterar hon, chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam som firar 25 år är något som ska lyftas fram internationellt, där många av kvinnorna nått höga positioner.

  Carin Holmquist håller sig i samma lågmälda röstläge och allvarliga ansiktsuttryck, pratar långsamt med blicken mot fönstret för att hitta rätt i resonemangen. Men väger inte orden för det. Svär en hel del på sitt klingande Lulemål. Humorn är subtil, underbart torr.

  Vad kan man åstadkomma med initiativet?

  – Man synliggör kvinnor – och jag hoppas och tror att de hittar vägar att nå ut till många. Det är en viktig signal att världens, hittills i alla fall, mäktigaste land har tagit på sig ledartröjan.

  Den globala undergruppen träffas över telefonkonferenser. Uppgiften är att vara en resonanslåda för Maud Olofssons arbete i topprådet.

  Det sker på frivillig basis och det är kort om tid, men det kan vara bra konstaterar Carin Holmquist och knäpper med fingrarna. Knäpp, knäpp, knäpp. Då händer saker.

  – Det jag tycker är viktigt är att vi i Sverige också har något att lära. Vi har en ganska intressant tendens att slå oss för bröstet när det gäller jämställdhet, men vi har ingen särskilt bra andel kvinnor som är företagare eller ledare och inte fler kvinnor i politiken än någon annan. Och hemarbetet delar vi ju inte heller lika.

  Här tror hon att den relativt höga andel svenska kvinnor som deltidsarbetar är en stor bov.

  Det vi är riktigt bra på, konstaterar Carin Holmquist, är barnomsorg – förskola, föräldraledighet, vab.

  – Jag menar folk utomlands svimmar ju när de hör det.

  Det är jag som måste avbryta intervjun. En och en halv timme har gått och professor Holmquist har hunnit vrida och vända på en ganska stor del av vår samtid och hur den påverkar kvinnor – och män.

  – Visst är jag svårpratad?

  Så kommer ett klingande skratt.

  Annons
  Annons
  X

  ”Jag tar rollen som slaven på triumfvagnen.” Bland alla högt uppsatta kvinnor i Hillary Clintons råd, som ska lyfta kvinnors ekonomiska situation globalt, vill professor Carin Holmquist föra talan för ledarskapet i vardagen. Hon är den enda svenskan – förutom ledaren Maud Olofsson – i den undergrupp som behandlar frågan om kvinnligt ledarskap och företagande.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X