Annons

Handels. Maktelitens skolaProfessorn kritisk: kallar knappt Handels universitet

Näringslivs­anknytningen på Handelshögskolan i Stockholm har alltid varit stark och Mikael Holmqvists huvudpoäng är att den är på tok för stark.
Näringslivs­anknytningen på Handelshögskolan i Stockholm har alltid varit stark och Mikael Holmqvists huvudpoäng är att den är på tok för stark. Foto: Hasse Holmberg/TT

De är effektiva, snabba, har vuxit upp i ”ledarsamhällen” som Djursholm – och behärskar den eftertraktade konsten att kommunicera. Men Handelshögskolans elever skolas knappast i kritiskt tänkande. Mikael Holmqvists nya bok ifrågasätter prestigeskolans status som skattefinansierad verksamhet.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

Mikael Holmqvist (född 1970) är professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Tidigare har han också varit verksam vid Uppsala universitet, Cornell University och Stanford University i USA

Foto: Mats Burman/Ateljé UgglaBild 2 av 2

Vad kan det finnas för paralleller mellan å ena sidan de personer som på grund av funktionshinder har nedsatt arbetsförmåga och får jobb genom Samhall och å andra sidan unga människor som studerar vid Handelshögskolan i Stockholm?

Mikael Holmqvist – sociolog och företagsekonom med professur vid Stockholms universitet – har tidigare skrivit om de förra, nu skriver han om de senare och menar att båda grupperna utmärks av att vad de i förstå hand lär sig inte är konkreta kunskaper och färdigheter utan förväntningar och en identitet som i det ena fallet handlar om anställning på samhällets botten, i det andra på toppen.

Annons
Annons
Annons