X
Annons
X
Recension

Handels. Maktelitens skola Professorn kritisk: kallar knappt Handels universitet

De är effektiva, snabba, har vuxit upp i "ledarsamhällen" som Djursholm – och behärskar den eftertraktade konsten att kommunicera. Men Handelshögskolans elever skolas knappast i kritiskt tänkande. Mikael Holmqvists nya bok ifrågasätter prestigeskolans status som skattefinansierad verksamhet.

Näringslivs­anknytningen på Handelshögskolan i Stockholm har alltid varit stark och Mikael Holmqvists huvudpoäng är att den är på tok för stark. Foto: Hasse Holmberg/TT
Läs mer om Vinterns böcker 2018

Vad kan det finnas för paralleller mellan å ena sidan de personer som på grund av funktionshinder har nedsatt arbetsförmåga och får jobb genom Samhall och å andra sidan unga människor som studerar vid Handelshögskolan i Stockholm?

Mikael Holmqvist – sociolog och företagsekonom med professur vid Stockholms universitet – har tidigare skrivit om de förra, nu skriver han om de senare och menar att båda grupperna utmärks av att vad de i förstå hand lär sig inte är konkreta kunskaper och färdigheter utan förväntningar och en identitet som i det ena fallet handlar om anställning på samhällets botten, i det andra på toppen.

Näringslivs­anknytningen på Handelshögskolan i Stockholm har alltid varit stark och Mikael Holmqvists huvudpoäng är att den är på tok för stark.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

Mikael Holmqvist (född 1970) är professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Tidigare har han också varit verksam vid Uppsala universitet, Cornell University och Stanford University i USA

Foto: Mats Burman/Ateljé Uggla Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X