Annons
X
Annons
X

Professorer: ”Skatteverkets tolkning är orimlig”

Skatteverkets uppfattning om beskattningskonsekvenserna vid utvidgning av bostadsrätter bör ifrågasättas. Det skriver Peter Melz och Roger Persson Österman, professorer i finansrätt.

Skattereglerna för bostadsrätter
P-platserna som de boende köpt kan utlösa skatt på runt 25 miljoner kronor.
P-platserna som de boende köpt kan utlösa skatt på runt 25 miljoner kronor. Foto: Tomas Oneborg

DEBATT | SKATTEREGLER

Skatteverket har nyligen gjort ett ställningstagande om skattekonsekvenser vid förändringar av upplåtelsen av bostadsrätter, som har fått stor uppmärksamhet. Vi anser att Skatteverkets uppfattning inte alls är självklar.

Skatteverket anser bland annat att om två medlemmar i en bostadsrättsförening kommer överens om att ett rum ska överföras från den ena lägenheten till den andra att det är en så väsentlig förändring att medlemmarna ska anses ha sålt sina bostadsrätter (lägenheter) och ska beskattas om en vinst därigenom uppstår. Skatteverket tycker vidare att även mindre förändringar kan vara väsentliga och medföra beskattning, exempelvis om en medlems bostadsrätt utvidgas att omfatta en parkeringsplats.

Vanliga skattebetalare tycker antagligen att Skatteverkets uppfattning är obegriplig, och det kan mer allmänt minska förtroendet för skattereglerna. De som liksom vi sysslar mer ingående med skattelagstiftning inser att skatteregler inte alltid är lämpligt utformade, men i det här fallet är vi ändå förvånade.

Annons
X

Skatteverket bygger sin bedömning på komplexa rättsregler som kommit att tillämpas på aktier, optioner och andra värdepapper, samt en tolkning av regler i bostadsrättslagen som också är komplexa. Det finns flera skäl för att inte bara mekaniskt överföra en skatterättslig tillämpning som gäller för aktier till bostadsrätter. Det finns skilda skatteregler för aktier och bostadsrätter, och även om de inte är direkt tillämpliga i detta fall är det ett argument för att beakta de väsentliga skillnaderna mellan att äga en bostadsrätt och en aktie. Det finns all anledning att inte bara passivt godta Skatteverkets uppfattning.

Vi anser slutligen att Skatteverket, i ett fall som detta, när Skatteverkets tolkning får orimliga och godtyckliga konsekvenser, borde kontakta regeringen för att den ska agera för en retroaktiv ändring av lagen. Skattebetalarnas respekt för skattesystemet förutsätter att skattelagen inte framstår som orimlig.

Peter Melz

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Roger Persson Österman

  professorer i finansrätt vid Stockholms universitet

  Annons
  Annons
  X

  P-platserna som de boende köpt kan utlösa skatt på runt 25 miljoner kronor.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X