Annons

Professorer: Klimatångest hämmar utvecklingen

Klimathotet skapar dåligt samvete – till exempel genom den nyligen lanserade ”flygskammen”.
Klimathotet skapar dåligt samvete – till exempel genom den nyligen lanserade ”flygskammen”. Foto: Erik Johansen/TT

KULTURDEBATT | Inget kött, inga bananer, inga flygresor. Den pietistiska domedagsprofetian om att världen går under i en miljökatastrof och att det är enskilda individer som ska rädda planeten, motverkar sitt syfte. Det menar Carl E Olivestam, professor i utbildningsvetenskap och Rune Wigblad, professor i företagsekonomi, vid Strömstad akademi.

Under strecket
Publicerad

Det är viktigt att lära av historien. Denna devis brukar framhållas för att vi i dag inte ska glömma Nazitysklands utrotning av judar. Längre tillbaka i historien fanns det en i dag inte lika uppmärksammad företeelse, pietism, som vi också bör lära av.

Pietismen växte fram i slutet på 1600-talet för att nå sitt största inflytande under 1700-talet. Pietismen hade en pessimistisk syn på världen parad med en optimistisk syn på individens möjligheter. Pietismen formulerade då skarpa pekpinnar om hur enskilda individer skulle frälsa världen. I slutet på 1700-talet kom så framväxten av hantverket och industrialismen, som i stället förde med sig en våg av framtidsoptimism.

Annons
Annons
Annons