Annons

Professorer: Gråzoner sätt blanda bort korten

Paolo Macchiarini. Till vänster Karolinska institutets aula.
Paolo Macchiarini. Till vänster Karolinska institutets aula. Foto: TT, AP

Efter skandalen kring kirurgen på Karolinska Institutet som gjorde experimentella operationer, talas det om gråzoner i lagen. Men detta stämmer inte, utan är ett sätt att blanda bort korten, skriver en rad professorer från sex olika universitet gemensamt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Skandalerna kring Paolo Macchiarinis experimentella strupoperationer och turerna vid Karolinska institutet och sjukhuset har väckt etiska och rättsliga principfrågor. En av dessa handlar om förhållandet mellan experimentella behandlingar inom vården och klinisk medicinsk forskning.

Ledande företrädare för medicin, medicinsk etik och granskningsinstanser, bland annat ledningarna för Karolinska institutet och sjukhuset har uttryckt att operationerna möjliggjorts genom en så kallad gråzon mellan lagarna om forskningsetisk prövning, godkännande av läkemedel och nya medicinska preparat samt reguljär sjukvård. Regeringen har lovat en översyn av etikprövningslagen och två parallella utredningar om denna gråzon har annonserats, dels av Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsketiska råd, dels av en arbetsgrupp med ledamöter från Kungliga vetenskapsakademin och Svenska läkaresällskapet.

Annons
Annons
Annons