Annons
X
Annons
X

Professor sågar tv-avgift i ny rapport

Gunnar Karlsson, professor i teletrafiksystem vid KTH, sågar i en ny rapport Radiotjänsts beslut att belägga datorer, surfplattor och mobiltelefoner med tv-licens.

Foto: ROALD, BERIT/TT.

I en elva sidor lång rapport med Kungliga Tekniska Högskolans eklövskrans i sidhuvudet går professorn till hård attack mot Radiotjänst och de domstolar som dömt datorägare till att betala tv-avgift. Grundligt har han granskat Lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst (1989:41) och de propositioner som tillades år 2005 och 2006.

– Det är ju rundradio de pratar om. 2005-2006, då propositionen skrevs, fanns redan Youtube. De konstaterade bara då att det fanns för få program då för att kunna ta ställning, säger Karlsson till SvD Näringsliv.

I propositionerna, som nu står till grund för domstolars bedömning av tv-innehav, står det att ”En TV-mottagare bör definieras som sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program”. Men enligt Karlsson så är det tydligt att lagen avser rundradiosändningar och inte digitala sändningar. Så här skriver han i rapporten.

Annons
X

”Den relevanta delen av definitionen här är utrustningen avsedd att ta emot utsändning av tv-program. (…) Endast IP-multicast (sändning till flera mottagare samtidigt) går att jämställa med rundradioutsändning. Redan här är det uppenbart att definitionen inte stämmer in på en internetansluten dator som nås på en given IP-adress: internet stöder inte utsändning genom internetprotokollet IP. Datorn tar inte heller emot tv-program: den tar emot datapaket utan någon insyn i nyttodatas form, betydelse eller användning.” (Karlsson, 2013).

”De har inte ryggrad att erkänna att de har fel.”
Gunnar Karlsson

Kritiken ligger alltså i att ett tv-program som sänds på nätet inte är ett tv-program förrän datan omkodas av en specifik mjukvara till att visa bilder och ljud. En tv, däremot, har ett specifikt syfte. Att ta emot tv-program.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Även om man kopplar bort antennen och enbart använder en dvd-spelare så är en tv fortfarande konstruerad på ett sätt som innebär att den ska kunna ta emot tv-sändningar. Det är inte en dator, säger Karlsson.

  I en artikel i SvD Näringsliv den 7 november 2013 försvarade Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson de lagändringar som möjliggjort att datorinnehavare nu ska betala tv-avgift.

  – Många använder argumentet att de saknar en programvara i datorn, men det har ingen betydelse. Hårdvara, mjukvara eller ålder har ingen betydelse, enligt vår tolkning av kammarrättens dom. (…) Att man har baserat avgiften det på ett apparatinnehav har historisk bakgrund, sade Carl-Gustav Johansson då.

  Men apparatinnehav går inte att tillämpa på datorer, menar Karlsson. Såvida man inte bygger om hela internet till en envägskanal, likt den tidigare rundradioutsändningen. I stället tycker Karlsson att Radiotjänst borde bygga upp en ny betalmodell på sina nättjänster, där enbart den som redan betalar tv-licens får att ta del av det avgiftsbelagda utbudet.

  – Lägg en inloggning på kanalerna. Det är förlegat att de tror att den enda betalmodellen ska handla om apparatinnehav. För rundradio är det apparatinnehav, men för internet måste man ha en annan modell.

  Gunnar Karlsson säger att han aldrig tidigare har varit involverad i några offentliga juridiska debatter, men att han kände att hans professorstitel i det här fallet tvingade honom att ta ställning.

  – En professor ska forska och samverka med samhället. Det här ser jag som en rent teknisk fråga och en teknisk diskussion, inte en juridisk. Jag jobbar med det här och då är det mitt ansvar att försöka reda ut det här.

  Rapporten skickades i dag ut till samtliga ansvarig och chefer i svensk public service. Men än så länge har Karlsson enbart fått svar från en person: Eric Fichtelius, vd för Utbildningsradion, dom bekräftade att han tagit emot informationen. De högsta cheferna Eva Hamilton och Carl-Gustav Johansson har han inte hört av på länge.

  – Det sista jag skrev efter kammarrättens dom har RIKAB inte ens bemött. De har inte ryggrad att erkänna att de har fel. Det här är teknik och de har fel.

  • DISKUTERA: ”En dator är inte en tv-mottagare”

  Läs mer:

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ROALD, BERIT/TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X