Annons

Professor: Risk för inbördeskrig

Missnöjet jäser bland israelerna. Tusentals demonstrerar varje vecka mot premiärminister Netanyahu. Här protesterar ultraortodoxa judar protesterar mot nya rörelserestriktioner till följd av corona-epidemin.
Missnöjet jäser bland israelerna. Tusentals demonstrerar varje vecka mot premiärminister Netanyahu. Här protesterar ultraortodoxa judar protesterar mot nya rörelserestriktioner till följd av corona-epidemin. Foto: Ariel Schalit/AP

”Fredsavtal med emiratierna? Vi har haft informella relationer sedan 1990-talet. Det påverkar inte den verkliga konflikten som pågår 40 kilometer från mitt hus – med palestinierna.” Det säger israeliske Daniel Bar-Tal.

Under strecket
Publicerad

Demonstrerande ultraortodoxa judar har tänt en eld under protester mot premiärministern.

Foto: Ariel Schalit/AP

Psykologiprofessor Daniel Bar-Tal är känd för sin flerfaldigt prisbelönade forskning inom politisk psykologi – om svårlösliga konflikter – och för sin tes om att det i Israel råder en ”belägringsmentalitet”.

Det är en känsla som delas av många i samhället och som innebär att man upplever att hela världen är emot en. Det är inget unikt för Israel, utan återfinns i olika samhällen runt om i världen, säger han via telefon från Israel, som åter fått stänga ned på grund av coronan.

Annons
Annons
Annons