Professor: Oren matematik kostar alliansen två mandat

Efter att de sista rösterna är räknade på onsdag kan vi mycket väl ha en situation där alliansen har minoritet trots att de fått fler röster än den samlade oppositionen i riksdagen. Vallagen behöver göras om. Det skriver Svante Linusson, professor i matematik.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX
Annons

Den metod som används för att fördela platserna i riksdagen är krånglig och ogenomtänkt. Den ger inte alltid ett proportionerligt utfall och i årets val hände just detta. Alliansen borde ha fått 174 mandat enligt valnattens resultat, blott 1 mandat från egen majoritet. Efter att de sista rösterna är räknade på onsdag kan vi mycket väl ha en situation där alliansen har minoritet trots att de fått fler röster än den samlade oppositionen i riksdagen. Vallagen behöver göras om!

När valresultatet presenteras under valvakan är det många journalister, proffstyckare och tittare som sitter och plussar ihop procentsiffrorna för att se vilket block som blir störst och skall få regera Sverige. Det sitter djupt inrotat i oss svenskar att vårt valsystem är proportionerligt och att de som fått flest röster också skall få flest platser i riksdagen. Så är det inte nödvändigtvis. Den matematiskt säkraste metoden att fördela platser proportionellt kallas uddatalsmetoden och den utgör grunden för att fördela platserna i riksdagen, men tyvärr med en massa tillägg att slutresultatet inte alltid blir så proportionellt. (Se tabell till höger)

Annons
Annons
Annons