Annons

Professor: Ny studie ger inget nytt

Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, forskare vid Stockolms universitet. Arkivbild.
Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, forskare vid Stockolms universitet. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent/TT

Ny kartläggning av brott kopplad till utländsk härkomst kommer inte bidra med någon ny kunskap, anser Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi. Han vänder sig mot att Brottsförebyggande rådet (Brå) pressas att ta fram en ny studie efter politiskt utspel i migrationsdebatten.

TT
Publicerad

– Kriminologer förväntar sig ingen ny kunskap. Vi har haft ganska många sådana undersökningar och de pekar på ungefär samma sak. Det finns en överrisk generellt oavsett om det är arbetskraftsinvandring, flyktinginvandring eller annan invandring, och oavsett vilken del av världen de kommer ifrån. Det visar att det inte är något specifikt för en viss grupp människor från ett visst land, säger Henrik Tham.

Saker som påverkar brottsbenägenheten har lite att göra med vilket land man kommer ifrån, anser Henrik Tham. Han är kritisk till hur vissa partier väljer att lyfta fram sexualbrott enbart kopplade till män med en särskild utländsk härkomst.

Annons
Annons
Annons