Professor: Natos hårdare linje är farligt ogenomtänkt

Den militära upptrappningen mot Ryssland kan få konsekvenser som vi inte vill ha. Väst bör försöka finna en väg att reducera spänningarna. Det skriver professor Stefan Hedlund inför Natos toppmöte som inleds i Warszawa på fredag.

Under strecket
SvD
Publicerad

Ryske presidenten Vladimir Putin under ett möte med ryska ambassadörer i Moskva den 30 juni, där Putin förklarade att Ryssland kommer att svara på Natos militära upptrappning nära den ryska gränsen.

Foto: Ivan Sekretarev/AP

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: Virginia Mayo/AP

En ukrainsk soldat under en militärövning utanför staden Mauripol i september 2015.

Foto: Irina Gorbaseva/AP

Stefan Hedlund

Foto: Privat
Annons

Den 8-9 juli samlas försvarsalliansen Natos medlemsstater till ett toppmöte i Warszawa. Platsen är väl vald. Polen har under senare år, tillsammans med våra baltiska grannländer, drivit en allt hårdare linje för att Rysslands allt mer aggressiva uppträdande måste mötas med ökad militär beredskap. Och det har givit resultat.

Toppmötet i Warszawa sker mot bakgrund av den mest omfattande militära övningsverksamhet Polen och den baltiska regionen har upplevt sedan det kalla krigets slut. Detta har i sin tur lett till att även Ryssland trappar upp sin övningsverksamhet, och till att den ryska statsledningen riktar grova hotelser mot Sverige och Finland, om vi skulle drista oss till att ta steg mot ett medlemskap i Nato.

Annons
Annons
Annons