Professor: Med Trump står Natos framtid på spel

De uttalanden som Donald Trump gjort i en intervju i en amerikansk tidning om säkerhetsgarantier, är spekulativa och anmärkningsvärda. Om han blir USA:s nästa president riskerar Nato att förändras i grunden, skriver Jan Hallenberg, Försvarshögskolan.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump har sagt att han anser att Nato blivit föråldrat och att USA betalar för mycket i förhållande till andra länder.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Jan Hallenberg

Foto: Rickard Kilström
Annons

I en intervju för The New York Times har den republikanske presidentkandidaten Donald Trump svävat på målet när det gäller USA:s förpliktelser gentemot de andra medlemsstaterna i Nato vid situationer då någon av dessa andra medlemsstater hotas av en militär ­attack från en utomstående stat. Trump är långt ifrån glasklar i sitt yttrande på denna för USA:s utrikespolitiska ställning och för den transatlantiska alliansens framtid helt fundamentala punkt.

På frågan om vad Trump som president skulle göra om Ryssland gick över gränsen med militära förband till något av de baltiska länderna svarar han: ”I don’t want to tell you what I’d do because I don’t want Putin to know what I’d do.” Reportrarna pressar senare i intervjun Trump på denna vitala punkt och frågar än en gång om Natos medlemmar, inklusive de baltiska länderna, kan räkna med USA:s hjälp om något av dessa länder blir attackerat av Ryssland. Trump svarar ”Have they fulfilled their obligations to us? If they fulfill their obligations to us, the anser is yes.” På frågan vad som händer om dessa andra Natoländer inte uppfyllt vad som Trump uppenbarligen betraktar som den helt avgörande frågan om dessa länder betalt tillräckligt mycket till Natos gemensamma försvar blir svaret ”Well, I’m not saying if not. I’m saying right now there are many countries that have not fulfilled their obligations to us.”

Annons
Annons
Annons