Annons
X
Annons
X

Professor: ”Förslaget är ett spel för galleriet”

Markägare ska få lättare att avhysa tiggare och en lagändring ska skydda tiggarna från att utnyttjas. Det är huvudpunkterna i regeringens åtgärdspaket för EU-migranter.

– Det är inte något som löser problemet på längre sikt, utan mer ett spel för galleriet, säger Hans Swärd, professor vid Lunds universitet.

Gatutiggeriet
Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

**Hans Swärd, professor i socialt arbete **på Socialhögskolan vid Lunds universitet, vill istället se mer av det som regeringen också presenterade vid pressträffen på Rosenbad tidigare i dag, nämligen långtgående samarbete med berörda länder inom EU och särskilt Rumänien och Bulgarien.

– Det viktigaste samarbetet är det med hemländerna, det är där de långsiktiga lösningarna kan komma till stånd. Det är bra också att man pratar om att jobba med och stärka barns och kvinnors rättigheter i berörda länder, säger Hans Swärd.

**På regeringens pressträff på onsdagen **deltog barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Under rubriken ”Att bekämpa utsatthet och tiggeri – ingen ska behöva tigga” presenterades tre områden som regeringen ser som viktiga insatser:

Annons
X

• Ökad samverkan inom EU, särskilt med Rumänien och Bulgarien.

• Tydligare regler i Sverige

 • Nära samarbete med civilsamhällesorganisationer.
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Angeläget att lyfta fram vikten av att skydda EU-medborgarna

  När det gäller olovliga bosättningar ska en särskild utredare analysera hur markägarna enklare ska kunna avhysa otillåtna bosättningar. Det är den punkten som Hans Swärd menar är för kortsiktig.

  – Förslaget om avhysningar gör kanske att vi slipper se problemet och det blir lugnare på gatorna, men det löser ändå inte problemet med enormt stora ekonomiska klyftor mellan medborgare i Europa.

  – Under presskonferensen sa man ingenting om att Sverige ändå åtagit sig att ge fattiga EU-medborgare ett skydd. Jag anser att det är mer angeläget att lyfta fram vikten av att skydda EU-medborgarna som kommer hit, de utsätts för väldigt mycket.

  Rätten att avhysa människor blir svår att kombinera med det ansvaret, menar Swärd.

  – Avhyser man människor bör det finnas ett alternativ så att de inte ställs på bar backe. Regeringen sa inte så mycket konkret om detta, det var mer en viljeyttring.

  EU-migranterna ett hanterbart problem

  – Regeringen vill visa handlingskraft i frågan. Folk är trötta på tiggeriet och det är ett väldigt synligt problem. Men risken med såna här åtgärder är att det bara blir ett spel för galleriet, som inte får någon långsiktig effekt, säger Hans Swärd och fortsätter:

  – Enligt Socialstyrelsen kan det finnas uppemot 30 000 papperslösa personer i Sverige, det är en betydligt större grupp än antalet EU-migranter i Sverige. I jämförelse med det är ändå EU-migranterna ett hanterbart problem, säger Hans Swärd.

  Migrationsminister Morgan Johansson (S) tror dock att de föreslagna åtgärderna kan ge effekt.

  – Det är en sak att vilja förbjuda tiggeri och återinföra en slags lösdriverilagstiftning, det ska vi inte göra. Men tre inslag kan vi inte acceptera. Om de som tigger utnyttjas av starkare, mäktigare, överordnade personer. Att det växer upp hundratals spontana bosättningar på privat eller kommunal mark. Det tredje är att vi inte kan acceptera trakasserier och våld mot de utsatta, säger justitieministern Morgan Johansson (S) sa han på pressträffen .

  Annons
  Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X