Annons

Professor: Felaktig kritik mot låglönejobb

Forskning visar att en snabb kontakt med arbetsmarknaden är ­avgörande för ny­anländas möjligheter även på längre sikt, skriver ­Mats Hammarstedt.
Forskning visar att en snabb kontakt med arbetsmarknaden är ­avgörande för ny­anländas möjligheter även på längre sikt, skriver ­Mats Hammarstedt. Foto: Emil Langvad/TT

­Enbart låglönejobb är knappast lösningen på integra­tions­problemet. Däremot kan fler jobb med lägre ingångslöner kombinerat med utbildningsinsatser och andra insat­ser, vara en del av lösningen. Men detta bör diskuteras på korrekta grunder, skriver professor Mats Hammarstedt i en replik.

Under strecket
Publicerad

Mats Hammarstedt

Foto: Privat

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne hävdar att Sverige behöver 300 000 enkla jobb. Till det kan man ställa sig frågande. Det gör KTH-ekonomerna Hans Lööf och Gustav Martinsson som hävdar att behovet snarare är 30 000 enkla jobb, och som dessutom konstaterar att debatten om flykting­integration på arbetsmarknaden ”präglas av både felaktigheter, överdrifter och vanföreställningar”. Det sistnämnda kan man hålla med om. Samtidigt som man kan konstatera att Lööf och Martinsson själva levererar såväl felaktigheter som överdrifter till ­debatten.

**I artikeln **”Behovet av låglönejobb överdrivs” (18/3) finns ett antal påståenden som måste betraktas som felaktiga och överdrivna. Att ungefär 30 000 flyktingar behöver specifika insatser och enklare jobb är en siffra gripen ur luften. För det första likställer Lööf och Martinsson antalet lågutbildade flyktinginvandrare i Sverige med antalet flyktinginvandrare från Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia och Syrien. Varför inkluderas inte flyktingar från andra länder i Mellan­östern och Afrika?

Annons
Annons
Annons