Professor: Felaktig kritik mot låglönejobb

Forskning visar att en snabb kontakt med arbetsmarknaden är ­avgörande för ny­anländas möjligheter även på längre sikt, skriver ­Mats Hammarstedt.
Forskning visar att en snabb kontakt med arbetsmarknaden är ­avgörande för ny­anländas möjligheter även på längre sikt, skriver ­Mats Hammarstedt. Foto: Emil Langvad/TT

­Enbart låglönejobb är knappast lösningen på integra­tions­problemet. Däremot kan fler jobb med lägre ingångslöner kombinerat med utbildningsinsatser och andra insat­ser, vara en del av lösningen. Men detta bör diskuteras på korrekta grunder, skriver professor Mats Hammarstedt i en replik.

Under strecket
Publicerad
Mats Hammarstedt

Mats Hammarstedt

Foto: Privat
Annons

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne hävdar att Sverige behöver 300 000 enkla jobb. Till det kan man ställa sig frågande. Det gör KTH-ekonomerna Hans Lööf och Gustav Martinsson som hävdar att behovet snarare är 30 000 enkla jobb, och som dessutom konstaterar att debatten om flykting­integration på arbetsmarknaden ”präglas av både felaktigheter, överdrifter och vanföreställningar”. Det sistnämnda kan man hålla med om. Samtidigt som man kan konstatera att Lööf och Martinsson själva levererar såväl felaktigheter som överdrifter till ­debatten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons