Annons

Professor: Fel ge Löfven och Tegnell förtur till test

I en demokrati som Sverige är ingen oersättlig. Inte ens Stefan Löfven eller Anders Tegnell, skriver debattören.
I en demokrati som Sverige är ingen oersättlig. Inte ens Stefan Löfven eller Anders Tegnell, skriver debattören. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT, Henrik Montgomery/TT

Att ha en särskild gräddfil för ”viktiga” personer till virustestning strider mot idén om alla människors lika värde. Att vi befinner oss i en pandemi ändrar inte på detta, skriver Martin Peterson, professor i filosofi.

Under strecket
Publicerad

I måndags kände jag lätt feber och ringde sjukvårdsupplysningen. Jag fick rådet att ta bilen till Älvsjömässan där det skulle finnas en mobil teststation. Väl på plats visade sig kön misstänkt kort: bara två bilar före. Efter någon minuts väntan förklarade en person i full skyddsutrustning att eftersom jag inte tillhör någon prioriterad grupp finns ingen möjlighet för mig som vanlig medborgare att testa mig, trots att bara en tredjedel av Sveriges totala testkapacitet används.

Hela landets testkapacitet, alltså även de två tredjedelar som inte används, är i dag reserverad för prioritetsgrupp ett och två, som består av inlagda patienter och viss vårdpersonal. (Märkligt nog ingår inte min 75-åriga mor i denna grupp, trots att hon jobbar extra som läkare på ett Stockholmssjukhus.) Folkhälsomyndigheten har dock meddelat att testningen snart ska utökas till prioritetsgrupp tre, som består av personer som arbetar i ”samhällsviktig verksamhet”.

Annons
Annons
Annons