Annons
X
Annons
X

Professor: Elpriserna kommer fördubblas

Tysklands beslut att avveckla kärnkraften till 2022 kan leda till fördubblade elpriser, varnar professor Björn Karlsson. Statsminister Fredrik Reinfeldt är bekymrad, medan beslutet välkomnas av Socialdemokraterna.

Av SvD, TT

Förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda, sade landets miljöminister i natt. Tyskland blir därmed den första stora industrination som överger kärnkraften.

Redan under förmiddagen kom de första detaljerna kring överenskommelsen. Den innebär bland annat att man ska minska elförbrukningen med tio procent före 2020.

Enligt dokument som Reuters fått tillgång till ska minskningen framför allt ske genom att effektivisera elanvändningen via EU:s regelverk. Det handlar också om att modernisera den energikrävande industrin.

Annons
X

Men det tyska beslutet får hård kritik. ”Panikartat”, anser Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

– Det är ett enormt bakslag för klimatet. Varje terrawattimme som produceras av kärnkraftverken och måste ersättas med fossila bränslen innebär utsläpp av en miljon ton koldioxid, säger han.

Han anser att beslutet leder till att elpriserna i hela Europa kan fördubblas. Men han är inte övertygad om att beslutet kommer att stå sig.

– Jag tror att man kommer att ändra detta.

Efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars backade Merkel från ett beslut förra året om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Dessutom stoppades de sju äldsta reaktorerna tillfälligt.

Miljöminister Norbert Röttgen sade att de reaktorer som stängdes direkt efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars inte kommer att återstartas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är bekymrad över konsekvenserna av beslutet att avveckla kärnkraften.

– Vi har alltid stor respekt för olika länders vägval när det gäller energifrågan. Men det viktiga är vad man tänker ersätta de stora mängderna energi med. Världen kämpar hårt för att minska användningen av fossila bränslen, konstaterar Reinfeldt.

Han oroas över vad den ökade skepticismen mot kärnkraften kommer att leda till samtidigt som konjunkturen leder till ökad användning av energi.

– Leder det till ökad användning av fossila bränslen klarar vi inte klimatmålen, säger han.

Beslutet togs vid ett möte med ledarna för partierna i Merkels regeringskoalition, kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU och Fridemokraterna (FDP).

Miljöminister Andreas Carlgren (C) tycker inte att den tyska vägen är idealisk.

– Att fokusera så starkt på vilket årtal kärnkraften ska avvecklas gör att man riskerar att missa det väsentliga: det vill säga hur vi ska klara den dubbla utmaningen att både minska beroendet av kärnkraft och klimatutsläppen.

Carlgren tycker att det var bra att man i svensk politik släppte just årtalsfixeringen.

– Den avgörande frågan nu för Tyskland är att man högst troligt kommer att öka importen av kärnkraftsel från Frankrike och att man riskerar att inte lika snabbt klarar att avveckla det fossila beroendet - framför allt av kolkraften.

Socialdemokraternas talesman i energifrågor Lars Johansson är nöjd med det tyska beslutet.

– Det är ett positivt beslut, eftersom Tyskland vill ersätta kärnkraften med förnyelsebar energi.

– Det finns en risk för ökad kolanvändning, så man får verkligen hoppas att de gör en kraftfull satsning på det förnyelsebara, säger han.

Ett av de fyra bolag som driver tyska kärnkraftverk är Vattenfalls tyska dotterbolag.

Vattenfall uppfattar överenskommelsen som preliminär, meddelar Maria Lidzell på bolagets presstjänst. Ett slutgiltigt regeringsbeslut väntas den 6 juni. Först därefter tänker Vattenfall kommentera, enligt Lidzell.

Vattenfall driver två reaktorer i Tyskland, en i Brunsbüttel och en i Krümmel. Dessa har dock stått stilla sedan 2007. Vattenfall är även minoritetsägare i kärnkraftverket Brokdorf i Tyskland.

Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion.

SvD-TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X