X
Annons
X
För Kerstin Hedman som tidigare haft egen hund kommer minnena tillbaka när hon träffar Caesar. Huruvida en kommun erbjuder vårdhundar är upp till kommunen. Många vill inte på grund av allergirisken – men en labradoodle som Caesar är speciellt framavlad för att inte avge allergener.
För Kerstin Hedman som tidigare haft egen hund kommer minnena tillbaka när hon träffar Caesar. Huruvida en kommun erbjuder vårdhundar är upp till kommunen. Många vill inte på grund av allergirisken – men en labradoodle som Caesar är speciellt framavlad för att inte avge allergener. Foto: Lars Pehrson

Så får hundbesök Uppsalas äldre att må bättre

Långläsning

Kan vårdhundar vara vägen till fysiskt och psykiskt välmående för äldre? I Uppsala står äldre i kö för att få träna – och mysa – tillsammans med utbildade hundar.

– Åh men hej, Caesar! Kommer du och hälsar på mig i dag? Goddag, goddag. Kan du räcka vacker tass?

Kerstin Hedman, 84, lyser upp i sin rullstol när lägenheten plötsligt intas av en guldlockig virvelvind. Nyansade klor halkar runt på linoleummattan, sedan landar två lurviga tassar i hennes knä.

För Kerstin Hedman som tidigare haft egen hund kommer minnena tillbaka när hon träffar Caesar. Huruvida en kommun erbjuder vårdhundar är upp till kommunen. Många vill inte på grund av allergirisken – men en labradoodle som Caesar är speciellt framavlad för att inte avge allergener.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 12

För att få träffa vårdhund krävs en remiss från sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast. Lotta Nicander och hennes labradoodle träffar Kerstin Hedman en gång i veckan.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 12

Träningen som genomförs tillsammans med en vårdhund ser olika ut beroende på den äldres problematik. Kerstin Hedman, ursprungligen från Köping, behöver framför allt träna på att greppa saker.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 12

I ”Hundspelet” göms godisbitar under plastlock. Sedan är det upp till Caesar att leta reda på dem.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 12

Caesar tvekar lite efter Kerstins ”varsågod”, men slänger sig sedan fram och börjar lyfta upp plastbrickorna med hjälp av nosen.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 12

Ola Hjelmberg och hunden Alfred tränar på Vårdhundskolan med hjälp av assistenten Eldin Ramic. Alfred ska framför allt arbeta i hemmet som assistanshund till familjens dotter. ”De är oskiljaktiga, de är alltid med varandra. Det är helt fantastiskt. Så fort det kliver in en hund... Det blev ju som en medicin, det är läkande på så många sätt. Ett lugn och en trygghet.”

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 12

Mia Boivie, utvecklingsledare för vårdhundsverksamheten i Uppsala kommun, får en vacker tass av en av hundarna under utbildning. I Uppsala står flera på kö för att få träffa vårdhund: ”Vi har fått tacka nej till folk. Vi behöver fler hundar och fler hundförare.”

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 12

Vårdhundskolan har utbildningar i Skåne och i Uppsala. Först får hundarna genomgå ett lämplighetstest. ”Vi tittar på huruvida de är tillgängliga för andra människor, att de är glada och positiva och miljöstabila, och att de kan vara i olika miljöer utan att bli oroliga eller rädda”, berättar Vårdhundskolans ägare Lena Maria Lundberg.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 12

Dobby är en australian shepherd. Om knappt ett år är han certifierad vårdhund, om allt går enligt planerna.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 12

För Caesars matte, sjuksköterskan Lotta Nicander, vaknade intresset för vårdhundar när hon såg hur en man på ett äldreboende förändrades efter ett hundmöte: från stressad och irriterad till mjuk och mottaglig.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 12

Den äldre upplever ofta inte mötet som träning, utan i stället att man vårdar en hund. ”Då tränar jag mina armar, jag tränar att stå, jag tränar min bål. Jag får ge vård till någon annan när jag är den som själv får vård annars, och få uppskattning och glädje tillbaka”, säger Mia Boivie, utvecklingsledare för vårdhundsverksamheten i Uppsala kommun.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 12

Att greppa bollar, kasta och leta fram hundgodis i kluriga burkar är bra träning för stela och onda leder – utan att det känns som faktisk träning.

Foto: Lars Pehrson Bild 12 av 12
Annons
X
Annons
X
Annons
X