Annons

Professor: ”Därför är skatt på socker fel väg”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att införa punktskatt på socker är ett mycket större steg än många tycks inse. Det är långt ifrån säkert att det skulle ha positiva effekter på människors hälsa. Istället finns det risk för att vi skapar ett onödigt moraliserande, skriver Andreas Håkansson, Högskolan Kristianstad.

Under strecket
Publicerad

Andreas Håkansson

Foto: Privat Bild 1 av 1

Det råder ingen tvekan om att risken för att drabbas av en rad välfärdssjukdomar ökar för den som äter mycket socker. Det finns därför goda anledningar för många av oss att minska på sockerintaget. Hälsoriskerna med att äta överdrivet mycket salt, socker och mättat fett torde heller inte vara okända. Men i tider av ständiga hälsotrender kan det ibland vara svårt att veta vad man skall tro på. Livsmedelsverket har därför fått ansvar för att sammanställa rekommendationer och kommunicera sambandet mellan kost och hälsa. Från deras informationsmaterial framgår det tydligt att det är riskfyllt att äta överdrivet mycket socker. Ytterligare insatser för att komma ut med budskapet sker i skolorna, främst genom grundskolans undervisning i hem- och konsumentkunskap. Alla elever i svenska skolan får lära sig om riskerna med att äta mycket socker.

Nu höjs rösterna för att vi skall ta ytterligare ett steg och införa en punktskatt på socker (DN 11/7, SvD 17/7). Det skulle i så fall vara ett mycket större steg än många tycks inse. Rekommendationer och undervisning handlar om att ge konsumenter tillräckligt med kunskap för att fatta egna beslut. En punktskatt däremot är ett direkt försök att styra konsumentens val i en speciell riktning. Det finns en stor skillnad mellan livsmedel och de varor som idag belagts med punktskatter. Cigaretter och alkohol är njutningsmedel som vi väljer, eller inte väljer, utifrån att de är hälsovådliga. Mat är någonting vi inte kan avstå. Maten är också mycket mer än näring. Vi äter inte bara för att undvika ohälsa. Mat är kultur. Mat är samvaro. Mat är glädje. Om vi inför en straffskatt på socker är det ett uttryck för att alla dessa andra funktioner är underordnade, för att vi likt den asketiska kyrkofadern Augustinus vill se mat enbart som medicin.

Annons
Annons
Annons