Annons
X
Annons
X

Professor avfärdar kyrkans nya handbok

När den nya kyrkohandboken läggs fram på torsdag är det trots stark kritik både från kyrkomusiker och från Svenska Akademien. Karin Nelson, professor i kyrkomusik, önskar att den nya boken bara ska bli ett tillägg till den gamla.

Av TT
Kyrkohandboken reglerar gudstjänster, mässor och förrättningar i Svenska kyrkan. Den nuvarande är från 1986 och togs fram av en kommitté som började arbeta 1968.
Kyrkohandboken reglerar gudstjänster, mässor och förrättningar i Svenska kyrkan. Den nuvarande är från 1986 och togs fram av en kommitté som började arbeta 1968. Foto: Lars Pehrson

Svenska Akademien tycker att den ger "ett ofärdigt intryck" och efterlyste en "mycket grundlig språklig/stilistisk genomgång". Kyrkomusikernas Riksförbund anser i sin tur att kyrkomusiken har blivit åsidosatt redan från början.

Den så kallade revisionsgruppen har nu gått igenom och tagit ställning till varje synpunkt i de drygt 600 remissvaren, intygar Esbjörn Hagberg, biskop emeritus och gruppens ordförande. Däremot tycker man sig inte ha mandat att, som Karen Nelson vill, förslå att den nya kyrkohandboken, resultatet av drygt elva års arbete, bara ska bli ett tillägg till den gamla från 1986.

– Det har inte varit revisionsgruppens uppgift att ta ställning till, det är i så fall en fråga för kyrkostyrelsen eller kyrkomötet, säger Esbjörn Hagberg som samtidigt betonar att den nya kyrkohandboken är en revision av den gamla och att stora delar av den finns kvar.

Annons
X

Men kyrkohandboken ska både förvalta och förnya – därav diskussionerna. Karin Nelson, professor i kyrkomusik i Oslo och Göteborg hoppade i höstas av revisionsgruppen sedan hon inte fick en utskrift av det skriftliga utlåtande från en musikexpert som projektledaren hänvisade till. Men hon hade också önskat en grundlig revidering av den tidiga musiken och att Svenska kyrkan hade inhämtat fler musikalternativ. Hon jämför med det gedigna arbete som gjordes inför 1986 års kyrkohandbok men även med motsvarande process i Norge där hon också varit delaktig.

Det svenska förslaget till ny kyrkohandbok rymmer fem olika musikserier varav två är helt nyskrivna.

Nu blir det mycket 1980-talets kyrkpop. Det är inte mångfald.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Norge hade man från början ett tjugotal serier som man gjorde sitt urval ifrån. Dessutom sköt man fram deadline i nästan tre år för att nå större enighet bara kring musiken.

  – I Sverige har det inte funnits något urval, man beställde två nya mässor och valde dem, säger Karin Nelson.

  – Det som också behövs är att man tar med den senaste forskningen om den tidiga sången – den gregorianska musiken – och att vi låter flera kompositörer bidra, gärna från folkmusiken också. Nu blir det mycket 1980-talets kyrkpop. Det är inte mångfald.

  Kungliga Musikaliska Akademien, Vitterhetsakademien och även Svenska Akademien lämnade in kritiska remissyttranden som revisionsgruppen nu har behandlat. Den av Vitterhetsakademien omhuldade formuleringen "Herren Sebaot" finns kvar som ett alternativ bland flera, berättar Esbjörn Hagberg.

  Svenska Akademiens hårda språkliga kritik gäller dock till stor del formuleringar som kommer direkt från den senaste svenska bibelöversättningen, Bibel 2000. Dessa har inte ändrats.

  – Bibelöversättningen är ju ett av skälen till varför det fanns anledning att ta fram en ny kyrkohandbok. Vi kan inte gå emot vårt uppdrag.

  Annons

  Kyrkohandboken reglerar gudstjänster, mässor och förrättningar i Svenska kyrkan. Den nuvarande är från 1986 och togs fram av en kommitté som började arbeta 1968.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X