Prodemokratiska journalister gripna i Hongkong

Polisen griper Ryan Law, chefredaktör för den prodemokratiska tidningen Apple Daily i Hongkong den 17 juni 2021. Totalt har elva medarbetare på tidningen gripits. Arkivbild.
Polisen griper Ryan Law, chefredaktör för den prodemokratiska tidningen Apple Daily i Hongkong den 17 juni 2021. Totalt har elva medarbetare på tidningen gripits. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Polisen i Hongkong har ännu en gång slagit till mot den numera nedlagda prodemokratiska tidningen Apple Daily. Tre av tidningens journalister greps på onsdagen.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

Redaktören Lam Manchung greps i sitt hem i gryningen, enligt uppgifter till den lokala nyhetssajten Citizen News. Polisen beslagtog hans datorer och mobiltelefoner. Senare på dagen greps ytterligare två av Apple Dailys journalister, som tidigare släppts mot borgen. De gripna journalisterna anklagas för ”samarbete med utländsk makt” enligt Hongkong-polisen.

Gripandena skedde med hänvisning till den nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking. Apple Daily publicerade sitt sista nummer i juni, efter att tidningens chefer gripits och dess tillgångar frusits. Myndigheterna anser att tidningen stöttar internationella sanktioner mot Kina, något som blev olagligt när säkerhetslagen infördes.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons