Processad mat ökar risken för depression

Att äta onyttig processad mat ökar risken för depression. Det visar en brittisk studie.

Under strecket
Publicerad
Grillspett med pommes frites.

Grillspett med pommes frites.

Foto: BENGT DOBRIN/SCANPIX
Annons
Grillspett med pommes frites.

Grillspett med pommes frites.

Foto: BENGT DOBRIN/SCANPIX
Grillspett med pommes frites. Foto: BENGT DOBRIN/SCANPIX

Forskarna bakom studien undersökte 3 486 personer i medelåldern och deras kostvanor. Den ena gruppen åt en nyttigare kost bestående av mycket frukt, grönsaker och fisk. Den andra gruppens kost bestod av onyttiga processade livsmedel såsom sockerrika desserter, friterad mat och måltider med mycket fett.

Fem år senare kan forskarna slå fast att skillnaden var stor mellan matvanorna – de som åt mest nyttig mat med mycket frukt, grönsaker och fisk löper 26 procent lägre risk att drabbas av depression än de som i lägre utsträckning åt nyttig mat.

Rapporten visar också att de som äter mest onyttig mat löper 58 procent högre risk att drabbas av depression.

Trots att forskarna inte kan utesluta möjligheten att deprimerade personer kan ha mindre nyttiga matvanor tror de att det är ”osannolikt att det är orsaken till resultaten” eftersom det inte fanns något samband mellan matvanor och tidigare diagnoser, skriver brittiska
BBC:s nyhetssajt.

Rapporten ger inte svar på frågan varför viss mat kan skydda mot eller öka riskerna för depression men forskare tror att det kan finnas ett liknande samband som vid exempelvis hjärtsjukdomar.

– Den här studien bidrar till ett stort lager av forskning som visar det starka sambandet mellan vad vi äter och vår mentala hälsa. Stora studier som den här är viktiga eftersom de är nyckeln till att bättre förstå mentala sjukdomar, säger Andrew McCulloch vid Mental health foundation till BBC.

Studien är gjord av University college London och publicerad i sin helhet i den vetenskapliga tidskriften
British journal of psychiatry
(OBS! Länken leder till en sammanfattning av studien – för att läsa hela rapporten krävs abonnemang och inloggningsuppgifter).

I studien har hänsyn tagits till faktorer som kön, ålder, utbildning, rökvanor och kroniska sjukdomar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons