X
Annons
X
Expos granskning av ett hundratal aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen visade att hälften var dömda för våldsbrott. Ungefär lika många vara dömda för vapenbrott.
Expos granskning av ett hundratal aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen visade att hälften var dömda för våldsbrott. Ungefär lika många vara dömda för vapenbrott. Foto: Ulf Palm / TT

Vad är problemet med nazisterna?

Långläsning

Det sägs att yttrandefriheten hotas om högerextremister inte får ställa ut på Bokmässan. Om nazister inte får agitera i Almedalen. Men stämmer det? Det här är berättelsen om hur hotmejl och mordbränder långsamt urholkar demokratin.

För en utomstående kan turerna kring tidningen Nya Tiders medverkan på bokmässan i Göteborg och Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Almedalen framstå som en urartad mediecirkus. Men uppståndelsen bottnar i en genuin konflikt där synen på yttrandefrihet ställs på sin spets. Och i det faktum att dagens högerextremister skickligt balanserar på gränsen mellan legitim opinionsbildning och angrepp på demokratin.

För att förstå problematiken räcker det inte med att förstå lagtexterna om yttrandefrihet. Man måste också förstå hur den kan kväsas i praktiken.

Expos granskning av ett hundratal aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen visade att hälften var dömda för våldsbrott. Ungefär lika många vara dömda för vapenbrott.

Foto: Ulf Palm / TT Bild 1 av 9

I september tände någon eld på Pierre Esbjörnssons bil och sprejade Nordiska Motståndsrörelsens logotyp på garageväggen.

Bild 2 av 9

Rossana Dinamarca har mött två av sina hotare i rätten.

Foto: Lars Pehrson/Svenska Dagbladet Bild 3 av 9

Sverigedemokratiska politiker hotas mer än andra. 50% har utsatts för hot.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 4 av 9

Maria Källsson menar att de som bojkottar Bokmässan låter sig styras av sina känslor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 5 av 9

Vávra Suk har ett förflutet i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Nu driver han tidningen Nya Tider.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 6 av 9

Nya Tiders Sanna Hill skrev deltog vid hembesök hos Expressens chefredaktör och en av tidningens reportrar.

Foto: Expo Bild 7 av 9

Daniel Poohl är vd och chefredaktör på Expo, som granskar ”den organiserade intoleransen”.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 8 av 9
Foto: Ulf Palm/TT Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X