Expos granskning av ett hundratal aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen visade att hälften var dömda för våldsbrott. Ungefär lika många vara dömda för vapenbrott.
Expos granskning av ett hundratal aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen visade att hälften var dömda för våldsbrott. Ungefär lika många vara dömda för vapenbrott. Foto: Ulf Palm / TT

Vad är problemet med nazisterna?

Det sägs att yttrandefriheten hotas om högerextremister inte får ställa ut på Bokmässan. Om nazister inte får agitera i Almedalen. Men stämmer det? Det här är berättelsen om hur hotmejl och mordbränder långsamt urholkar demokratin.

Uppdaterad
Publicerad

För en utomstående kan turerna kring tidningen Nya Tiders medverkan på bokmässan i Göteborg och Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Almedalen framstå som en urartad mediecirkus. Men uppståndelsen bottnar i en genuin konflikt där synen på yttrandefrihet ställs på sin spets. Och i det faktum att dagens högerextremister skickligt balanserar på gränsen mellan legitim opinionsbildning och angrepp på demokratin.

För att förstå problematiken räcker det inte med att förstå lagtexterna om yttrandefrihet. Man måste också förstå hur den kan kväsas i praktiken.