Hela denna artikel är en annons

"Problemet drabbar miljontals män årligen"

Läkaren och farmakologen Jarl Wikbergs upptäckt kan komma att förändra vardagen för miljontals män och deras parrelationer över hela världen. Läkemedelsföretaget Dicot är noterat på Spotlight Stock Market och gör nu en nyemission för storskalig produktion och vidare tester av en ny produktkandidat.

Olika typer av naturmediciner har använts av lokalbefolkningar runt om i världen i tusentals år. När Jarl Wiberg tillsammans med en grupp forskare besökte Madagaskar gjordes en upptäckt som kan komma att förändra vardagen för miljontals män.

Inuti ett träd som växer på ön fann man en substans som urbefolkningen i generationer hade använt mot erektionsproblem och för tidig utlösning, så kallade sexuella dysfunktioner. Växten användes som folkmedicin lokalt i vissa områden på Madagaskar av män med sviktande sexuell förmåga.

–Effekten var att den gav en långvarig förbättring av den sexuella förmågan, både vid erektionsproblem och mot för tidig utlösning. Man blir förvånad över hur många läkemedel som kommer från naturen, säger Göran Beijer, vd på Dicot AB.

Professor Jarl Wikberg lyckades isolera och patentera den verksamma substansen i trädet – Libiguin® – och upprepa verkningsmönstret i djurstudier. Dicot AB har nu dessutom utvecklat och patenterat en metod för semisyntetisk framställning av Libiguin®. Målet är att skala upp produktionen och genomföra de prekliniska studier som krävs för att ta sig till kliniska fas I-studier.

EXTERN LÄNK: Läs mer om DICOT och Libiguin här! mangold.se

Uppleva en bättre hälsa

– Antalet män som lider av erektil dysfunktion i världen uppskattas till 700 miljoner men knappt mer än 10% går till läkare för att få hjälp. Andra preparat har vuxit sig stora tack vare den effekt de skapar men nackdelen är att de är prestationsinriktade och används när den sexuella aktiviteten är planerad, vilket är max 30–60 minuter i förväg.

Det här är en fråga som är mycket större än att ta ett piller

Libiguin® har en verkningstid på upp till 14 dagar och har inte samma omedelbara kemiska effekt. Istället erhålls en stegrad effekt efter ett par dagar som varar i mer än en vecka. Den långvariga effekten kan ge en upplevelse av en förbättrad totalhälsa vilket är intressant för målgruppen män 65-70 år och äldre. Där ser vi en tydlig förändring genom åren där färre accepterar sina besvär och vill ha en bättre hälsa och ett aktivt sexliv, säger Göran Beijer.

Göran Beijer var i februari med på ett möte med ESSM, European society for sexual medicine, där han såg en tydlig trend. Samtalen kretsade nämligen mycket kring ny forskning som visar på kopplingen mellan minskad sexuell förmåga och depression hos äldre män.

– Något som funnits med en hela livet försvinner och påverkar både välmående och relationer. Det här är en fråga som är mycket större än att ta ett piller och ha en sexuell upplevelse. Det påverkar hela livet och självkänslan, säger Göran Beijer.

500 000 kr från EU

I april 2019 år beviljades Dicot AB en finansiering på 500 000 kr från EU:s fas 1 program Horizon SME 2020.

– Det är en värdefull kvalitetsstämpel för bolaget som ger oss möjlighet att knyta viktiga internationella kontakter och tillför extra resurser och ett bredare perspektiv på vår affärsutveckling.

– Innan vi fortsätter med toxikologiska tester måste vi ta fram tillräckligt med läkemedelssubstans. Vi extraherar startmaterial för syntesen ur libiguinträdet, vilket vi gör på ett helt hållbart sätt. Bland annat arbetar vi med statliga RISE och ett bolag som heter Syntagon för att ta fram substansen. Vi har också en samarbetspartner i Bangalore i Indien som framställer det slutliga läkemedlet. Nu när produktionen av material är igång går vi vidare med testerna, säger Göran Beijer.

Arbete pågår också med att sätta en storskalig produktionskedja som säkerställer produktion och leveranser vid ett framtida godkännande av kandidaten.

– Prekliniska tester fortsätter på väg mot klinik inom ett par år och affärsutveckling för att positionera Libiguin på marknaden, avslutar Göran Beijer

EXTERN LÄNK: Läs mer om DICOT och Libiguin här! mangold.se
Annons
Annons
Annons