Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jonas Fröberg: Problemen som Muller måste lösa

SvD:s Jonas Fröberg om vad som krävs för att Saab ska rulla igång igen.

Saabs vd och ordförande Victor Muller.
Saabs vd och ordförande Victor Muller. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Vad innebär det att Saab sålt fastigheterna?

– Först och främst var det väntat. Men summan som Saab får in – 255 miljoner kronor – var lägre än vad som spekulerats. Muller ville få in 300 miljoner kronor. Nu finns det en möjlighet att köparna kan köpa aktier för ytterligare 45 miljoner kronor inom en månad. Antagligen beror det på hur Saab utvecklas en närmaste tiden.

Är affären klar?

Annons
X

– Nej, den ska godkännas av EIB, Riksgälden och svenska regeringen. Saab säger att det väntas besked där inom kort, men där vet vi faktiskt inte vad exempelvis EIB säger. Saab kan ha nått en så dålig ställning finansiellt att de säger nej.

Har Saab nog med pengar nu?

– Nej. Mer måste in för att Saab ska kunna starta fabriken. Pengarna som krävs för att betala löner, leverantörer och kickstarta fabriken ändras hela tiden, men flera källor pratar om att Saab i dagsläget behöver 800 miljoner kronor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I går fick Saab in 120 miljoner kronor från en mystisk köpare som förhandsköpte Saab-bilar. Det räcker i princip för att betala lönerna. Till det ska läggas dagens inflöde på 255 miljoner kronor. Det blir 375 miljoner kronor i dagsläget.

  Muller jobbar nu med två ytterligare spår för att kunna starta produktionen igen:

  1. Han vill ha runt 300 miljoner i förskott från de kinesiska bolagen som Saab har skrivit en avsiktsförklaring med – Youngman och Pang Da. Status: Förhandlas fortfarande. Det är oklart om han kan får det. Myndigheter i Kina måste godkänna den stora kinaaffären som ska ge mer än 2 miljarder kronor. Men besked väntas först om flera månader. Och med ett Saab som inte kan betala leverantörer och där produktionen står hotas hela Kinaaffären. Det kan bli ett Moment 22 där.
  2. En delutbetalning från EIB på runt 260 miljoner kronor. Status: I klartext väntar EIB på att Saab ska ta sig ur sin kassakris. De är bundna av EU-regler som säger att Saab måste vara ett ”friskt” bolag för att kunna betala ut pengar. Muller kan, om han får in de andra pengarna och får igång produktionen, kanske övertyga EIB om det.

  Vad händer nu?

  – Alla väntar på att Muller ska ge besked om ytterligare finansiering.

  Annons
  Annons
  X

  Saabs vd och ordförande Victor Muller.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X