Problemen orsakas av mutor

Ikeas problem i Samara handlar sannolikt om korruption. Företagets målsättning att undvika mutor underlättar inte affärsverksamheten i ett land där problemen med korruptionen ökar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under Vladimir Putins åtta år vid makten (2000–2008) ökade korruptionen, enligt den ansedde analytikern Georgij Satarov, med mellan sju och tio gånger. Som premiärminister, och fortfarande med stor makt i sina händer, gör inte Putin något för att bromsa den katastrofala utvecklingen. President Dmitrij Medvedev, juristutbildad och med flera år av egen advokatpraktik, har däremot gjort kampen mot korruption till sin viktigaste inrikespolitiska fråga och han driver den energiskt i många olika sammanhang.

Därför är det ett stort misslyckande när nu en av de största investerarna i Ryssland drabbats av minst ett halvt års försenad öppning. Det var ingen överraskning att Ikea fick problem i just Samara, staden har under många år haft ett dåligt rykte hos investerare för sin ovanligt omfattande korruption. Men när Ryssland från federalt håll, det vill säga från Medvedevs president-administration eller från premiärminister Putins regeringskansli, inte kan lösa den här frågan betyder det att den nye presidentens kamp mot korruptionen inte har kommit särskilt långt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons