Hillbilly elegyProblematiskt när bok blir Netflixdrama

Amy Adams i ”Hillbilly elegy”.
Amy Adams i ”Hillbilly elegy”. Foto: Netflix

Juristen JD Vances memoarbok om sin ”white trash”-uppväxt blir sentimental film i händerna på Ron Howard. Här utsätts vi för skådespelarprestationer på gränsen mellan Oscar-frieri och buskis.

Under strecket
Publicerad
Glenn Close och Owen Asztalos, som spelar den yngre versionen av JD.

Glenn Close och Owen Asztalos, som spelar den yngre versionen av JD.

Foto: Netflix
Annons

Klass. Vi talar inte så mycket om den saken nu i identitetspolitikens tidevarv. Ibland hörs det något litet om växande inkomstskillnader, men annars är det mest olika grupper av känsliga och möjligen även ”sköra” personer som presenterar sina önskelistor i uppjagat tonfall i diverse olika mediekanaler.

När memoarboken ”Hillbilly elegy” av juristen JD Vance kom 2016 blev den en fenomenal succé; det var som om den debuterande författaren hade gjort en enastående upptäckt: fattiga människor på landsbygden, så kallade ”rednecks”. Eller ”white trash”. Och han var inte någon antropolog på tillfällig visit, utan han var en av dem, en bonnlurk och fattiglapp som hade gjort en klassresa som tillhör sällsyntheterna, och som nu var beredd att göra litteratur av exotiska och skrämmande beteenden som annars var utträngda från offentligheten: splittrade familjer, ideliga tonårsgraviditeter och missbruk av alla de slag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons