Annons

”Problematiskt justera pull-effekter i asylprocess”

Simona Mohamsson, Luf.
Simona Mohamsson, Luf. Foto: Pressbild

Det kommer alltid att existera push-faktorer, exempelvis krig eller förföljelse, och pull-faktorer såsom välstånd, rättigheter och frihet i andra länder. Det skriver Simona Mohamsson, Liberala ungdomsförbundet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Eva Edwardsson menar i en debattartikel i SvD 29/6 att den svenska migrationspolitiken är byggd på medkänsla och föreslår stora inskränkningar i dagens migrationslagstiftning. Vi hävdar motsatsen, migrationslagstiftningen är rättighetsbaserad. Invandring handlar om frihet. Detta kommer av principen att varje människa har rätt att skapa sig en framtid i fred och frihet oavsett var hen råkar vara född.

Det är vår övertygelse att människor alltid kommer migrera. Det kommer alltid att existera push-faktorer, exempelvis krig eller förföljelse i vissa länder, och pull-faktorer såsom välstånd, rättigheter och frihet i andra länder som gör att människor migrerar. De största ekonomiska ojämlikheterna i världen är i dag inte inom stater utan mellan olika stater, detta skapar ett naturligt flöde av människor på ekonomiska grunder. Vår vision är att ha fri rörlighet eftersom jag ser att individens rättigheter väger tyngre än ofta arbiträra gränser. Migrationen är äldre än nationen och att kriminalisera det mest mänskliga av alla beteenden, rörligheten, är ett vansinne som trots allt inte är speciellt gammalt, inte äldre än nationalismens blom på 1900-talet.

Annons
Annons
Annons