Annons

”Problematiskt att få vågar ställa frågor om metoo”

Min kritik gäller inte uppropen och dess talespersoner, skriver professor Fredrik Svenaeus om metoo-rörelsen i ett svar till sina kritiker.
Min kritik gäller inte uppropen och dess talespersoner, skriver professor Fredrik Svenaeus om metoo-rörelsen i ett svar till sina kritiker. Foto: Emma-Sofia Olsson / Emma-Sofia Olsson

Fredrik Svenaeus debattartikel där han pekar på riskerna med #metoo har stött på patrull. Här svarar han de fem kollegor på Södertörns högskola som menar att han förminskar de kvinnor som trätt fram med sina berättelser.

Under strecket
Publicerad

Fem av mina kollegor på Södertörns högskola ifrågasätter syftet med den debattartikel som jag skrivit med anledning av metoo-rörelsen. Mina frågor och hypoteser om skillnaden mellan olika typer av sexuella trakasserier och könsdiskriminering och i vilka yrken och grupper de är vanligast skulle bara vara dimridåer lagda i syfte att ifrågasätta och tysta de kvinnor som nu gör sina röster hörda i uppropen kopplade till olika branscher.

Men jag skriver klart och tydligt att min kritik inte gäller uppropen och dess talespersoner utan de journalister och forskare som har som sin uppgift att kritiskt granska påståenden som kommer till uttryck genom alla sociala rörelser, även #metoo.

Annons
Annons
Annons