Problem med snusinförsel i Thailand

Det har blivit svårare att få med sig snus in i Thailand. Det svenska tobaksfavoriten uppskattas inte av den thailändska tullpersonalen och flera svenskar vittnar om problem vid införsel. Även den svenska ambassaden känner till problemet men säger sig inte kunna hjälpa till. Nu har den första svenska snusfabriken öppnats i landet.

Under strecket
Publicerad
Göran Andersson tröttnade på att försöka få in sitt snus i landet. Han bestämde sig för att starta en egen snusfabrik.

Göran Andersson tröttnade på att försöka få in sitt snus i landet. Han bestämde sig för att starta en egen snusfabrik.

Foto: BERTIL LINTNER
Annons

Snus är förbjudet i hela EU sedan flera år tillbaka med undantag för Sverige som fått respit. Även i Australien, Thailand och Singapore kan det vara svårt att föra in större mängder om man ska stanna i landet en längre tid – i Thailand är det tillåtet att föra med sig 250 gram tobaksprodukter per person, ungefär 5 snusdosor. Har man mer i bagaget måste man ha en speciell licens utfärdad av myndigheterna – annars blir det böter eller beslagtagning om man inte kan styrka att mängden är för eget bruk.

Och enligt flera svenskar som SvD.se varit i kontakt med har det blivit allt tuffare att ta med sig snus in över landets gränser i just Thailand. På flera resesajter och chatter beskrivs problemen och många ihärdiga snusare utbyter tips på var man kan hitta tobaken på resande fot. Flera svenska snustillverkare, bland annat tobaksjätten Swedish Match erbjuder postorderförsäljning men flera utlandssvenskar som är bosatta i landet uppger att deras leveranser stoppats av tullen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons