Annons
X
Annons
X

Problem med nya femman

I oktober 2016 ska Sverige få en ny uppsättning mynt. Men nu befaras den påtänkta femkronan vara allt för lik ett danskt mynt, vilket kan ställa till det med planerna.

Den nya femkronan.
Den nya femkronan. Foto: RIKBANKEN.

OVAN: JÄMFÖR DE SVENSKA OCH DANSKA MYNTEN

De nya mynten ska vara lättare och mindre, vilket Riksbanken hoppas ska leda till lägre logistikkostnader och en mindre miljöpåverkan. Dessutom kommer 2-kronan tillbaka, efter mer än 40 år.

Men att hitta nya format som inte inbjuder till förväxling är uppenbarligen inte helt lätt.

Enligt det nuvarande formförslaget ska den nya femkronan bli en guldfärgad pjäs med 23,75 millimeter i diameter, en tjocklek på 1,95 millimeter och en vikt på 6,1 gram. Detta, har det konstaterats, är oroväckande likt den likaledes guldfärgade danska 10-kronan, med en diameter på 23,35 millimeter, en tjocklek på 2,3 millimeter och en vikt på sju gram.

Annons
X

Christina Wejshammar, Riksbankens enhet för kontantförsörjning, menar nu att frågan ska lösas i samförstånd med den danska centralbanken.

– Det finns många mynt ute i cirkulation och det är svårt att hitta ett fönster där myntet inte liknar något annat, säger Christina Wejshammar till nyhetsbyrån Siren.

Utöver nya mynt, som introduceras 2016, kommer Riksbanken att med start i oktober 2015 ge ut helt nya sedlar. Då introduceras tjugolappar, femtiolappar, tvåhundralappar och tusenlappar. Året därpå, i oktober, kommer nya hundralappar och femhundralappar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De nya sedlarna följer designtemat ”kulturresan”, ett formgivningsförslag framtaget av Göran Österlund, medan Ernst Nordin ligger bakom utseendet på de nya mynten. Temat i det fallet kallas ”sol, vind och vatten”.

  Se alla nya sedlar och mynt här (Extern länk)

  Vad kan du om sedlar och mynt? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Den nya femkronan.

  Foto: RIKBANKEN. Bild 1 av 3

  Den danska tiokronan.

  Foto: NATIONALBANKEN Bild 2 av 3

  Baksidan av den danska tiokronan.

  Foto: NATIONALBANKEN Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X