Annons
X
Annons
X

Privatlån: så lånar du bäst

Om du behöver extra pengar till semestern kan ett privatlån vara räddningen. Men kolla först villkoren och se till att ha en återbetalningsplan – annars riskerar det att stå dig dyrt.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Det ideala är självklart att spara ihop pengarna först så att man slipper låna – men ibland kan det ändå vara nödvändigt att låna till kanske en semester, ett bilköp eller en insats till lägenhet. För den som inte har exempelvis en bostad som säkerhet kan ett privatlån ibland vara en lösning.

Ett privatlån har ingen säkerhet utan bygger enbart på din återbetalningsförmåga – och vilja. Risken för långivaren att inte få tillbaka sina pengar på den här typen av lån är större. Eftersom riskpremien är högre blir också räntan högre än om du i stället skulle kunna belåna din bostad.

– Ju större risk för banken desto högre ränta, säger Christina Söderberg, sparekonom vid jämförelsetjänsten Compricer.

Annons
X

Hur bankerna räknar beror bland annat på din anställning. Det är till exempel bra att ha haft en fast anställning sedan många år. Banken tittar också på din kredithistorik – hur din ekonomi har sett ut bakåt i tiden och just nu, och hur mycket du har kvar att leva på när du har betalat dina räkningar.

Att räntan sätts individuellt innebär också att den kan variera kraftigt. Som låntagare gäller det att utöver räntekostnaden även titta på eventuella uppläggningskostnader och aviavgifter för att få en bild av den totala lånekostnaden.

– Viktigt är att inte själv ringa runt till många olika banker och be om offerter. Då kommer du att få en kreditupplysning från varje bank. Det kan i sin tur leda till att det blir svårt för dig att få ta lån i framtiden då en del banker inte vill göra affärer med någon som har för många kreditupplysningar.

Detta kan man undvika genom att exempelvis använda en jämförelsesida som Compricer eller Lendo.

Den oberoende privatekonomiska analytikern Ylva Yngveson tycker att du ska agera som du brukar vid köp av en vara eller tjänst: scanna först av marknaden. Hör sedan med den bank där du är kund för att se vad den erbjuder just dig. Jämför med din referensram du skaffat dig och välj utifrån vad du finner mest prisvärt.

Den som är medlem i ett fackförbund kan komma undan billigare med ett medlemslån, det vill säga om det finns ett avtal mellan banken och ditt fackförbund. Då är räntan vanligen lägre och för det mesta slipper man både uppläggningskostnad och aviavgift.

Är det något särkskilt man bör se upp med?

– Höga avgifter, även om räntan är låg. De är inte avdragsgilla som räntan är. Samt att inte betala avierna i tid. Se till att betala med autogiro, vilket dessutom ofta ger 0 kr i aviavgift, säger hon.

Ett problem är att det sällan går att få små banklån eftersom den nedre gränsen oftast går mellan 10 000 och 30 000 kronor. Undvik då att lockas till att ta dyra sms-lån.

– Ett alternativ är att använda ett kreditkort eller en kontokredit. Men risken är att den utnyttjas hela tiden och då blir det verkligt dyrt. Spara hellre ihop till mindre belopp, speciellt i jämförelse med sms-lån, då de ändå ska betalas tillbaka mycket snabbt. Det belastar din ekonomi lika mycket som ett lån, men du riskerar inte att hamna i knipa.

Annons
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X