Annons
X
Annons
X

”Privatisera statliga Lernia”

Enligt FR har staten betalat mellan 600 miljoner kronor och en miljard kronor i statligt stöd under de senaste tio åren till Lernia. Utan stöden hade Lernia och Amu-Gruppen som företaget hette tidigare sannolikt inte överlevt.

De statliga pengarna - och risken för att staten också i framtiden skjuter till pengar - innebär att konkurrensen snedvrids.

– Det finns absolut ingen anledning till att staten äger ett utbildningsföretag, säger Gunvor Engström, vd för Företagarnas Riksorganisation.
FR hävdar också att Lernia favoriseras av åtminstone vissa länsarbetsnämnder när upphandlingar sker. Organisationen har intervjuat ansvariga i åtta privata utbildningsföretag och fem av de intervjuade anser att Lerina favoriseras.

Annons
X

– Med ett så stort företag som Lernia är, är det väldigt svårt för små företag att hävda sig vid upphandlingar av utbildningar. Men det finns ingenting som säger att Lernia erbjuder högre kvalitet bara för att det är ett stort statligt ägt utbildningsföretag, säger Gunvor
Engström.

Lernias ursprung är dåvarande Amu. I början av 1990-talet bolagiserades verksamheten som då kallades Amu-Gruppen. När det skedde fick bolaget ett dolt statsstöd, hävdar FR, på flera hundra miljoner kronor. Några år senare hotade konkurs och då fick Amu-Gruppen ett statligt tillskott på 600 miljoner kronor, enligt FR.
År 2000 ändrades namnet till Lernia.

– Statens ägarkrav är kommersiella. Men samtidigt är det svårt att förstå varför verksamheten ska vara statligt ägd, säger Gunvor Engström.
Det faktum att sex av sju ledamöter i Lernias styrelse har en bakgrund inom socialdemokratiska rörelsen uppmärksammar också FR.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför då?

  – Sannolikheten att beslut fattas på politiska och inte på affärsmässiga grunder ökar, säger Gunvor Engström.
  Lösningen är att bolaget, som i dag omsätter knappt 2 miljarder kronor, säljs ut, enligt FR och Gunvor Engström.

  – Då skapas konkurrens på lika villkor. Det är ju något regeringen säger sig vilja uppnå och Lernia är ett av flera exempel på när det inte sker,
  säger hon.

  Anna Danielsson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X