Annons
X
Annons
X

”Orimligt att hög skuld blir amorteringsfri”

Människors privatekonomi faller mellan stolarna när byggbolag och stat vill skynda på byggandet. Även Swedbanks privatekonom Arturo Arques varnar för ohållbara kalkyler.

Amorteringskravet
[object Object]
Swedbanks privatekonom Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

**Regeringen räknar kallt **med att den föreslagna amorteringsfriheten vid köp i nyproduktion ska hålla uppe köpkraften på nya bostäder även om priserna sjunker på övriga bostadsmarknaden. Samtidigt rapporterar Svensk Mäklarstatistik att prisökningarna på bostäder i Sverige har upphört och SEB och Swedbank rapporterar vikande tilltro till fortsatta prisökningar.

– Hade vi vetat att bostäderna skulle fortsätta att stiga med 10–15 procent årligen, så hade amorteringsfrihet i nyproduktion inte varit ett stort problem, men där är vi inte, säger Arturo Arques, privatekonom vid Swedbank.

Han konstaterar att stat och byggindustrier kan skapa privatekonomiska risker genom att undanta nyproduktion från det kommande amorteringskravet.

Annons
X

– Den som köper lägenheten nästa gång får naturligtvis en helt annan kalkyl för sin boendekostnad.

Arturo Arques påpekar att den som köper i nya bostadsrättsföreningar dessutom får del i ofta ganska höga föreningslån. Sammantaget får de boende i nya föreningar väsentligt större lån än boende i äldre föreningar.

– Att denna större skuldsättning ska ge lägre krav på amortering, ställer jag mig mycket tveksam till som privatekonom, säger Arturo Arques, som ifrågasätter regeringens amorteringsundantag för nyproduktion.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Du sitter också som expert i den nya Bostadsrättsutredningen. Vilka är de stora bristerna på bostadsrättsmarknaden enligt dig

  – Mycket av det som SvD Näringsliv tidigare har lyft fram ligger kvar som dolda problem. Många föreningar behöver öka sitt sparande för framtida underhåll, försiktigt räknat bör det vara minst 150 kronor per kvadratmeter och år. En annan tung fråga är intygsgivarnas roll när föreningarna startas. Vad de gör och accepterar påverkar väldigt mycket. Det tredje stora är behovet av bättre nyckeltal till köparna så att de får relevant information om bostadsrättsföreningen.

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

  Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X