Annons
X
Annons
X

Privata vårdkedjan Sensia i kris

Vårdkedjan Sensia, med riskkapitalbolaget Capman som största ägare, inleder en företagsrekonstruktion med 250 miljoner kronor i skulder. Enligt bolaget har ersättningen från landstingen varit för liten, och snedvriden, för att driva verksamheten med lönsamhet.

En sjuksköterska tar blodprov på en patient.
En sjuksköterska tar blodprov på en patient. Foto: BERTIL ERICSON/TT

– Bolaget har gått med förlust under 2012 och 2013. Den största anledningen är underskott i primärvården, säger Johan Bennarsten, vd för Sensia tillika partner i huvudägaren, det finska riskkapitalbolaget Capman.

På tisdagen ansökte moderbolaget SVH Holding om företagsrekonstruktion, med hänvisning till ”betalningssvårigheter”. Bolaget har omkring 250 miljoner kronor i skulder, med Handelsbanken och Norrlandsfonden som största fodringsägare.

Sensia var i rubrikerna under sommaren 2013, då bolagets vårdcentraler i Luleå, Boden och Piteo försattes i konkurs. I samma slag avvecklades ytterligare vårdcentraler i fyra svenska städer.

Annons
X

Enligt Sensias vd Johan Bennarsten bottnar problemen i landstingens ersättningssystem.

– Ser man till prissättningen i branschen så ligger den under självkostnadspris, säger Johan Bennarsten.

I sin rekonstruktionsansökan framställer SHV Holding att flera landsting har förändrat sina ersättningssystem, vilket har gynnat landstingens egna verksamheter på bekostnad av privata aktörer.

Detta, menar bolaget, har resulterat i att primärvårdsverksamheten har visat underskott. Under 2012 uppgick omsättningen till 541 miljoner kronor, med en förlust på 75 miljoner. I fjol omsatte Sensia 500 miljoner, och förlorade ytterligare 64 miljoner på sista raden.

– Bolaget har i dag en förbättrad lönsamhet men för stora skulder, som varken på kort eller lång sikt går att hantera, säger Johan Bennarsten.

Rekonstruktionen beskrivs nu som en förutsättning för att verksamheten ska kunna överleva. En konkurs i moderbolaget, skriver rekonstruktören Mats Emthén, ”skulle sannolikt medföra konkurs i de flesta dotterbolagen utan möjlighet till fortsatt drift”. Bolaget behöver nu kapitaltillskott från befintliga ägare, men ser även över möjligheterna att ta in nytt, externt, kapital. Ingen del av verksamheten uppges dock påverkas under själva rekonstruktionen.

Sensia, i dess nuvarande form, grundades 2010 utifrån Läkarhuset Hermelinen i Luleå. Bolagets affärsidé var att driva primärvård inom ramen för LOV, Lagen om Valfrihet. Finska Capman gick samtidigt in som huvudägare, med 84 procent av aktierna. Koncernen som helhet uppges sysselsätta 450 personer på heltid, varav 300 i de fyra bolag som nu ska rekonstrueras.

Annons
Annons
X

En sjuksköterska tar blodprov på en patient.

Foto: BERTIL ERICSON/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X