Privata sjukvårdsförsäkringar – bot eller hot

PODD | 17 december. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras privata sjukvårdsförsäkringar. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras privata sjukvårdsförsäkringar.

Cirka 700 000 svenskar har i dag en privat sjukvårdsförsäkring. De allra flesta har den genom sin arbetsgivare eller genom sitt fackförbund.

Från arbetsgivarens sida är det här ett viktigt verktyg för att människor ska kunna komma tillbaka till jobbet snabbare och inte fastna i väntan. Men en granskning som DN publicerade i går menar att privata vårdgivare som har avtal med försäkringsbolag väljer att leverera till de kunderna i högre utsträckning samtidigt som man har avtal med regionen. Man lämnar tider obokade för att ta hand om eventuella försäkringskunder. 

Effekten, säger kritikerna, är att de privata sjukvårdsförsäkringarna tränger undan offentlig vård och att det uppstår en skiktning i vården som hälso- och sjukvårdslagen inte tillåter. Försvararna menar istället att det här kan kopplas till hur avtalen är skrivna. Om det offentliga vill ha mer, måste de också beställa mer. Dessutom är summan av vårdgivare inte konstant, utan ett extra inflöde av kapital gör på sikt att utbudet bättre matchar efterfrågan.

Annons
Annons

Att Sverige har stora problem med vårdköer är det ingen som bestrider. Det är få som menar att köerna är de privata sjukförsäkringarnas FEL, tvärtom har man nog mer på fötterna om man säger att de har vuxit fram delvis på grund av köerna. För en tid sedan kom det också en rapport från Expertgruppen för studier om offentlig ekonomi som visade att länder med en försäkringsbaserad vård har kortare köer och ändå samma jämlikhet som Sverige har.

Sverige har som bekant valt en annan modell. Vården finansieras kollektivt genom skatten. Kan de här två systemen fungera ihop eller uppstår det snedvridningar ekonomiskt när man ska leverera utifrån olika premisser samtidigt? Och vad är det som gör att företag och människor vill teckna privata sjukvårdsförsäkringar i dag?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Erik Ageberg, expert på socialförsäkringar på Företagarna, Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholm och Emanuel Örtengren, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons