Annons

”Privata pengar är framtiden”

Varför är svenskt näringsliv så ointresserat av att sponsra kulturen? SvD ställde frågan till finansmannen Anders Wall, sedan flera år en mecenat inom svenskt kulturliv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Jag har ett starkt personligt intresse för bildkonst och musik”, säger finansmannen Anders Wall, som länge sponsrat svensk kultur.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 6

Kulturmecentater i Sverige: Robert Weil. Finansmannen som grundade investmentbolaget Proventus, stöttar konsthallen Magasin 3 och Judiska teatern. På bilden syns Robert Weil vid en vernissage för 20 års-jubilerande konsthallen Magasin 3 i Stockholm 2007. (Intervju med Anders Wall om kultursponsring: www.svd.se/kulturnoje/nyheter/5941549.svd)

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 2 av 6

Barbro Osher. Svenskan som är gift med den amerikanske finansmannen Bernard Osher, har skänkt stora summor till Moderna museet, Grafikens hus, Confidencen, Vadstena akademien, Judiska museet samt Opera på Skäret. Kronprinsessan Victoria överlämnar utmärkelsen ”Årets Svensk-Amerikan” till generalkonsul Barbro Osher. Året är 2008.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 3 av 6

Per Josefsson. Finansmannen har bidragit med fyra miljoner kronor till Audiorama, en ny scen för konstnärliga ljudupplevelser i Stockholm.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 6

Familjen Bonnier. Har under två sekler vid ett flertal tillfällen stött kulturen. Jeanette Bonnier har via stiftelsen Maria Bonnier Dahlins stiftelse startar Bonniers konsthall.

Foto: ANDERS WIKLUND, ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX Bild 5 av 6

Per Arwidsson. Fastighetsentreprenören och konstsamlaren vill satsa 50 miljoner kronor på en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall som i princip kommer att fördubbla konsthallens utställningsyta, skriver Dagens Nyheter. Projektet är ännu inte klubbat.

Foto: SIMON PAULIN Bild 6 av 6

Politiker vill tussa ihop kultur och näringsliv. Förhoppningen är att det ska leda till nya pengar till kulturen. Men misstänksamheten är stor från bägge parter. Kulturen är rädd för att få sin frihet begränsad och näringslivet undrar vad vinsten med ett samarbete är.

Finansmannen Anders Wall har lång erfarenhet av att bidra till kulturen, bland annat genom sina stiftelser som årligen delar ut omkring en miljon kronor till kulturen, framför allt musiklivet. Han tror att politikerna är på rätt spår, att det egentligen inte finns någon annan framkomlig väg. Skattemedlen kommer helt enkelt inte att räcka till.

Annons
Annons
Annons