Privata killar tål inte heller 3,5 ton tidningar

Tidningar ska inte återvinnas i Stockholm. Tycker Arbetsmiljöverket. För tidningsåtervinning är inte bra för ryggen.

Under strecket
Publicerad
Annons

På verkets hemsida står: ”Totalt lyfter en tidningshämtare mellan 3,5 och 7,5 ton varje dag, vilket medför en stor risk för belastningsskador.”
Stopp för detta. Istället ska alla bära med sig dagens färdiglästa tidning till soptippen. Lösningen på problemet är att stockholmarna ska ”skaffa sig nya rutiner” säger Agnita Wärn på Arbetsmiljöverket (DN 30/12). ”Det handlar om att ta med sig tidningen varje gång man går och handlar.” Översitteri mot medborgare, alltså. För samhällets skull.
”Vi arbetar för att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet och att förbättra arbetsmiljön ur ett helhetsperspektiv” skriver Arbetsmiljöverket vidare på hemsidan. Översitteri för arbetsmiljöns skull. Ett statligt verk som inte bara ser ryggar – utan ett helhetsperspektiv. Om detta inte handlar om zen, så är de gröna khmerer.

I svåra stunder letar vi oss tillbaka till sagor och myter. Orkar jag den så orkar jag den, sade gumman medan hon lade på den sista pinne som knäckte hennes rygg. Vem vill vara den som lägger sista tidningen på hämtarens rygg?
Bättre då att retirera och skaffa sig nya vanor. Eller behålla kassarna i lägenheten tills det blir dags att storlämna. Och ta storstadsjeepen för att tippa av tidningarna långt utanför stan. För i Stockholm blir behovet av rymliga bilar större än någonsin framöver, också med tanke på de biltullar som kommer att göra utflykterna alltmer sällsynta.
Så går tankarna tills en dag då det meddelas i huset att ett privat avtal för tidningshämtning har tecknats. Vips är kassarna ett minne blott. Och miljömardrömmen över. De ÄR inte khmerer på Arbetsmiljöverket. De VILL inte omstöpa människan för att skydda henne från sig själv. Inget översitteri och nya rutiner. På Arbetsmiljöverket är de bara sunda marknadsekonomer som helt enkelt lastar av kommunen en utgift. Den förskräckande folkuppfostrarniten handlade om rent och skärt ekonomisk tänkande. Och det tänkandet säger att det är billigare för kommunen om fastighetsägarna själva betalar för bortforslingen av tidningarna. Den bortforsling som förr hette återvinning och ledde tankarna i riktning mot något miljövänligt. Men ok, tidningshämtning. Och nu har någon räknat ut att det är bättre om någon annan betalar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons