Annons

Privat tro ska bemötas med respekt

Det är när trosföreställningar eller ideologiska ställningstaganden drabbar andra människor på ett negativt sätt som vi är kritiska. Det skriver förbundet Humanisternas styrelse i en replik.

Publicerad

En före detta medlem, Malin Jonason, skriver att hon stött på medlemmar i Förbundet Humanisterna som har uttryckt sig intolerant mot religiösa människors trosuppfattningar. Först vill vi säga att vi beklagar att hon har upplevt det så. Det är nämligen inte acceptabelt och inte i enlighet med Humanisternas program att uttrycka sig föraktfullt om människors trosuppfattningar. Men vi vill också betona att man inte kan döma en organisation efter enskilda medlemmars uttalanden.

Humanisternas absoluta övertygelse är att privat tro skall bemötas med respekt på samma sätt som andra typer av privata övertygelser eller ideologiska ställningstaganden. Det är när trosföreställningar eller ideologiska ställningstaganden drabbar andra människor på ett negativt sätt som vi är kritiska. Ibland har religiösa trosuppfattningar sådana konsekvenser. Till exempel steningsstraff, hederskultur eller de katolskt motiverade abortlagstiftningar som leder till närmare hundratusen kvinnors död varje år. Sådana trosuppfattningar bör man, menar vi, vara starkt kritiska till, ja kanske till och med intoleranta mot och det tror vi Malin Jonason instämmer i.

Annons
Annons
Annons
Annons