Privat spritimport fall för EU-domstol

Det blir EU:s domstol som får avgöra om det är tillåtet med privatimport av alkohol till Sverige. Den svenska regeringen säger definitivt nej och befarar att försäljningsmonopolet via Systembolaget raseras helt och hållet om det öppnas en ny försäljningskanal för köpsugna svenskar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Högsta domstolen beslutade i går att begära ett förhandsbesked från EU:s domstol om hur lagen ska tolkas, om det svenska förbudet för privatimport strider mot EG-rätten eller inte.
Utifrån detta besked kommer sedan HD att fälla sitt avgörande och därmed finns en prejudicerande dom som slår fast vad som ska gälla. Men förhandsbeskedet från EU lär inte komma förrän tidigast om ett år och under tiden gäller den svenska lagen.

Trots det svenska förbudet har flera ivriga svenskar redan testat möjligheten att importera själva. I de flesta fall har tullen beslagtagit varorna och importörerna har sedan blivit åtalade. Problemet är att de två hovrättsdomar som finns ger olika besked om dryckerna är förverkade enligt smugglingslagen eller inte. I det ena fallet friades tilltaget, i det andra fallet blev domen fällande. Den senare överklagades och ska nu prövas av HD.
Rättsläget är alltså oklart och det har HD tagit fasta på och därför vänt sig till EU:s domstol för vägledning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons